El Ple de la Diputació de València ha aprovat hui, amb els vots a favor de PSOE, Compromís, EU, València en Comú i Ciutadans, i l’abstenció de PP, la creació del nou Servei de Transparència i Govern Obert de la corporació, una unitat administrativa «per a treballar per l’impuls i el desenvolupament de l’ètica institucional i les condicions de bon govern, dins d’una cultura pública de transparència, obertura, innovació social i participació ciutadana», segons el diputat responsable de l’àrea, Roberto Jaramillo.

El president de la corporació, Jorge Rodríguez, ha celebrat la iniciativa, a més de destacar que «estem davant un nou temps» i que «no és un cost sinó que aquest avanç comporta una inversió (de la Diputació) en qualitat democràtica».

El diputat Jaramillo¸ per la seua banda, n’ha mostrat la satisfacció en inaugurar amb aquesta mesura «una nova etapa i donar lloc a un canvi fonamental i necessari en la gestió, cultura i mentalitat de la Diputació de València com a Administració Pública».

El nou servei donarà també suport i cobertura tècnica als ajuntaments de la província «en aquest objectiu d’obrir les institucions públiques a la ciutadania i millorar la seua qualitat ètica i democràtica».

Resposta a la normativa i a l’entorn social actual

El Servei de Transparència i Govern Obert estarà integrat per 1 cap de servei, 1 cap de secció, 1 cap de negociat, 4 tècnics i 2 administratius.

La unitat respon al nou escenari social i legal que sorgeix després de l’entrada en vigor de la llei autonòmica 2/2015 de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, que la seua normativa és d’obligat compliment tant per a la Diputació com per als ajuntaments de la província de València.

A més, el passat mes de juliol el president Jorge Rodríguez va avançar la creació d’una delegació específica de Transparència i Govern Obert en la composició del seu nou Govern, dins de l’Àrea d’Administració General i Transparència de la corporació.

Jaramillo ha insistit que l’engegada d’aquest servei en la nova Diputació de València «alinearà esforços, recursos i estratègies d’aquesta institució a la normativa i a l’entorn públic i social que avui exigeix que la transparència, les normes de bon govern, la participació i col·laboració amb i des de la societat siguen els eixos fonamentals de la nostra acció pública».

Els grups de l’oposició, per la seua banda, han mostrat diverses postures. Mentre Ciutadans ha explicat el seu recolzament en el fet que «la transparència no té color polític ni és patrimoni de cap partit i en una nova etapa ha de ser un dels pilars fonamentals per a portar avant», el PP n’ha justificat l’abstenció perquè «estem d’acord amb la creació del servei, però no amb la forma en què es fa» i, a més, ha criticat el seu cost, el qual Jaramillo ha qualificat de «mínim» en nodrir-se el nou servei de personal de la Diputació mateixa, segons va ratificar el diputat d’Administració General, Pepe Ruiz.