• El programa generarà una xarxa provincial sense fil per a recollir informació de l’impacte turístic en els seus territoris o big data, que serà clau per a millorar les polítiques turístiques
  • ‘Connecta València’ està desenvolupat per la Diputació i l’Entitat Pública Empresarial Red.es, adscrita al Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital a través de la Secretaria d’Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial
  • Es tracta d’una iniciativa de turisme intel·ligent i sostenible cofinançada per Red.es a través de fons FEDER, amb un pressupost de cinc milions d’euros

18/10/2022

La Diputació de València, a través de les seues àrees de Modernització i de Turisme, ultima el desenvolupament del programa ‘Connecta València: territori turístic, intel·ligent i sostenible’, que amb un pressupost pròxim als 5 milions d’euros millorarà la competitivitat dels destins de la província, així com l’experiència dels seus turistes mitjançant la creació d’una xarxa sense fil provincial de recollida de dades dels seus visitants, desplegada per Cellnex.

En total, 179 municipis han iniciat la instal·lació i 18 compten amb una instal·lació completa amb un total de 388 sensors mediambientals, 153 estacions metereològiques, 37 senyals intel·ligents, 170 STAS i 217 Gateways LoRA. La instal·lació i desenvolupament de tots els elements previstos en el programa va començar el mes d’abril passat de 2022 i està previst que finalitze en el primer trimestre del pròxim any.

En este sentit, tal com explica la diputada de Modernització, Mentxu Balaguer, “el projecte integra els 266 municipis de la província, de manera totalment gratuïta i, actualment, prop del 75% de les localitats ja compten amb equips instal·lats amb el objectiu de dotar de la infraestructura necessària per a analitzar el flux de turistes en el seu territori i el seu impacte en el medi ambient, mitjançant la col·locació de dispositius que mesuraran la mobilitat i la qualitat mediambiental”.

D’esta manera, segons ha explicat el diputat de Turisme, Jordi Mayor, “es generarà una xarxa provincial de recollida de dades de l’impacte turístic o big data dels diferents destins del territori valencià, la qual cosa els permetrà ser més competitius i atractius per al turisme, perquè tindrem un major coneixement del comportament i la mobilitat dels visitants, i així podrem oferir millors experiències al visitant, més sostenibles i adequades també a la demanda del moment”.

Este programa marca un punt d’inflexió important en l’àmbit de les dades turístiques, ja que estos deixaran de pertànyer en exclusivitat a empreses privades de telecomunicacions. Així, es promourà l’accés transparent i universal a les dades públiques dels serveis per part de ciutadans, visitants, professionals i empreses, propiciant també d’esta manera el creixement de la indústria i l’emprenedoria, a més de la interoperabilitat entre diferents administracions i agents.

‘Connecta València’ és una iniciativa pionera cofinançada per Red.es amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional dels fons FEDER a través del Programa Operatiu pluriregional d’Espanya (POPE).

Tres àmbits d’actuació

El desenvolupament de ‘Connecta València’ se centra en tres grans àmbits d’actuació: la millora de la infraestructura tecnològica, la consolidació de la informació turística unificada i l’anàlisi de tota esta informació.

La millora de la infraestructura tecnològica contempla la instal·lació d’una estació meteorològica per municipi i 50 tòtems turístics interactius amb accés a wifi distribuïts pel territori (a manera d’oficina de turisme 24/7), que oferiran als residents i turistes la possibilitat de descarregar l’aplicació web i accedir a informació turística i a l’oferida pels sensors de la ‘Plataforma Connecta’ de la Diputació de València.

També suposa la ubicació de 1.500 dispositius de detecció de mobilitat, per a conéixer de manera anònima com actuen els ciutadans i els turistes, i 1.300 mesuradors mediambientals i la generació d’una xarxa sense fil LoRa amb 500 antenes, que podran utilitzar els municipis per als seus propis dispositius. Comporta també l’establiment de 37 beacons, una senyalística intel·ligent que s’instal·larà en espais sense accés a corrent, principalment en enclaus naturals.

Respecte a la consolidació de la informació turística unificada, es tracta de la integració de la informació recaptada amb altres fonts informatives per a tindre un millor coneixement dels turistes a través d’una aplicació mòbil o APP que facilitarà informació i funcionalitats que milloraran l’experiència turística. Serà una aplicació interactiva que adaptarà els seus continguts a la localització del dispositiu mòbil del turista i oferirà informació meteorològica, sobre la qualitat de l’aire, el nivell de so ambiental i la concentració de persones, en temps real, oferit pels dispositius.

Una xarxa sense fil de gran envergadura

El factor diferencial de ‘Connecta València’ respecte a altres projectes DTI del panorama nacional és l’aposta per la generació d’una xarxa sense fil LoRa de gran envergadura, que no sols donarà cobertura de comunicacions als dispositius de mobilitat, mediambientals i meteorològics del projecte Connecta, sinó que també permetrà que tots els municipis puguen utilitzar-la per a fomentar altres usos propis de les smart cities o ciutats intel·ligents, és a dir, aquelles ciutats sostenibles, connectades i optimitzades gràcies a l’ús de la tecnologia.