• ‘Etnoarqueologia i art rupestre al segle XXI’ d’Inés Domingo Sanz i ‘Rock art, history and archaeology in Northern Australia’, amb Sally K. May, són activitats que junt als tallers i visites guiades complementen l’exposició temporal ‘Art rupestre de la terra d’Arnhem, Austràlia”, que pot visitar-se fins a gener

24/10/2022

L’exposició ‘Art rupestre en la terra d’Arnhem, Austràlia’ s’endinsa en el descobriment de les tradicions rupestres pintades més longeves i contínues de la història de la humanitat i la seua relació amb la tradició, el paisatge, la societat i la cultura aborigen. Al voltant de la mostra, el Museu de Prehistòria de València, pertanyent a la Diputació, ha organitzat activitats complementàries, com les conferències a càrrec de les prestigioses especialistes i comissàries Inés Domingo Sanz i Sally K. May, així com tallers familiars i visites guiades tots els caps de setmana.

La primera xarrada, amb el títol ‘Etnoarqueologia i art rupestre al segle XXI’, se celebrarà el dimecres 26 d’octubre a les 18.30 hores en la Sala Alfons el Magnànim, a càrrec d’ d’Inés Domingo Sanz, investigadora d’ICREA i la Universitat de Barcelona, especialista en art rupestre prehistòric i etnoarqueologia.

En esta conferència compartirem l’experiència de treballar i aprendre sobre l’art rupestre en la terra d’Arnhem, Austràlia, de la mà dels darrers artistes rupestres aborígens i els seus descendents. A diferència dels estudis arqueològics de l’art rupestre, que analitzen manifestacions artístiques separades dels seus autors des de fa milers d’anys, l’etnoarqueologia ens permet treballar amb persones i arts actuals i visualitzar estes manifestacions artístiques en totes les seues dimensions (el seu significat, el valor de cada pas del procés de creació, els contextos d’ús, etc.). Utilitzant de fil conductor l’exposició Art rupestre a la Terra d’Arnhem, descobrirem qui són els seus autors, què pinten, com, on i perquè, i quin és el present i futur d’esta tradició artística mil·lenària.

La segona xarrada, a càrrec de l’arqueòloga i antropòloga Sally K. May de la University of Adelaide, especialista en art de les poblacions aborígens del nord d’Austràlia, tindrà lloc el dimecres 16 de novembre, a les 18.30 hores en la Sala Alfons el Magnànim amb traducció simultània de l’anglés.

En esta presentació explorarem com l’art rupestre de l’oest de la Terra d’Arnhem representa la tradició i la innovació, i comprén grans canvis ambientals i socials. Este art recull algunes de les primeres representacions d’animals i escenes de l’activitat humana del món. Les diferents generacions d’artistes han deixat un llibre d’història visual que reflectix les seues vides i creences. Únicament a la Terra d’Arnhem els artistes han continuat creant art rupestre fins a l’actualitat. Les vides dels artistes creadors d’este art al segle XX ens oferixen una visió extraordinària de les tradicions rupestres, des del paper dels artistes dins d’una societat més ampla fins a les tècniques i els materials utilitzats. Els resultats de la investigació de l’art rupestre a l’oest de la Terra d’Arnhem tenen implicacions d’un ample abast per als estudis d’este art en el àmbit mundial.

La mostra ‘Art rupestre de la terra d’Arnhem, Austràlia’, que pot visitar-se fins al gener de 2023, presenta els diferents estils i temes de l’art rupestre de la Terra d’Arnhem a través d’escenografies projectades per l’arquitecte Miguel Ángel Navarrete i construïdes en el taller artesà de Vicent Vendrell. El resultat és una singular simbiosi entre l’art aborigen i el saber fer artesà valencià, dos tradicions en les quals el binomi mestre/aprenent és fonamental en el procés d’aprenentatge.