- Després de decidir la construcció de l’espai al costat de les associacions del sector, la corporació ha aconseguit canviar l’edificabilitat del terreny de Beniferri per a donar cabuda als diferents col·lectius que l’integren
- El diputat de Patrimoni, Andreu Salom, i la diputada responsable de l’Escalante, Glòria Tello, insistixen en la implicació de tots els actors del sector i demanaran assessorament tècnic per als plecs
- El pressupost del pròxim any inclou una partida per al concurs de projectes. El nou centre estarà operatiu en l’horitzó 2026-27 i comptarà amb teatre, dansa, circ, escola i produccions pròpies
25/10/2022
La Diputació de València fa un pas més en el full de ruta per a construir el nou teatre Escalante, un procés que va arrancar al juny del passat any amb la decisió d’alçar un nou espai per a les arts escèniques i en el qual la Diputació ha implicat des del primer moment a les associacions i col·lectius que integren el sector. A tots ells ha traslladat este dimarts que en el primer trimestre de 2023 es licitarà el concurs de projectes del qual eixirà el nou Escalante.
Els responsables provincials han insistit en la implicació de tots els actors del sector per a disposar del millor projecte possible, un document que reculla les necessitats tècniques i les aportacions dels diferents col·lectius i que evite futurs retards en el procés de licitació, servint de base per al concurs de projectes que veurà la llum en les albors del pròxim any. Tant els representants de la corporació com els del sector de les arts escèniques han coincidit en la conveniència de demanar assessorament especialitzat tant en la maquinària escènica com en il·luminació i so per a establir les bases del projecte definitiu.
En la reunió celebrada a la sala alta de la cambra provincial han pres part els responsables de Patrimoni i Teatres, Andreu Salom i Glòria Tello, al costat de la directora de l’Escalante, Maryléne Albentosa, i el cap de servei de Projectes Tècnics, Ricardo Ferrándiz. En representació del sector de les arts escèniques han participat Toni Benavent, de l’Associació Valenciana d’Empreses de Teatre i Circ (AVETID); Pau Vercher i Victoria Garrigues, secretari general i secretària tècnica de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV); María Ferrer, com a gerent de l’Associació de Profesionals de Circ de la Comunitat (APCCV); Jéssica Martínez del Comité Escènica; Marian Varea per part de l’Associació de Gestors i Gestores Culturals; i Teresa de Juan i Jorge Picó en representació dels distribuïdors i els escriptors teatrals respectivament.
L’objectiu de la trobada era informar a totes les parts de l’estat actual del procés per a alçar el nou Escalante, després de la decisió conjunta d’abordar un projecte de nova obra amb fons provincials. L’acord es va prendre el 8 de juny del passat any, moment en què es va imposar l’opció de construir un nou edifici en el solar de 1.800 metres quadrats situat entre els carrers Vicent Tomás i Martí i Xiprers, a l’entorn de l’Avinguda de les Corts; un projecte per al qual la corporació provincial invertirà al voltant de cinc milions d’euros, al que caldrà sumar el cost de l’equipament tècnic.
Horitzó 2026-27
Els responsables de la Diputació mantenen l’horitzó de la segona mitat de la pròxima legislatura per a veure en funcionament el nou Escalante, però “el més important ara és continuar avançant tot el possible el procés d’elaboració dels plecs, per a aconseguir un projecte sòlid i avalat per tot el sector per a evitar després retards i contratemps”, ha assenyalat el diputat de Patrimoni, Andreu Salom.
Per part seua, la diputada responsable de l’Escalante, Glòria Tello, ha explicat que en els últims mesos “s’ha treballat molt per a aconseguir resoldre un assumpte que era fonamental com és el de l’edificabilitat del terreny, que finalment podrà tindre una alçària de 16 metres i no de 10 com contemplava d’inici l’Ajuntament”. Sense esta modificació urbanística “alguns col·lectius, com el del circ, hauria quedat fora de les noves instal·lacions”, apunta Tello.
Tant el responsable de Patrimoni com la de Teatres coincidixen que estem davant “un procés viu que ha comptat i continuarà comptant amb la implicació de tots els col·lectius de les arts escèniques, i d’especialistes tècnics que contribuïxen a elaborar el millor projecte base per a complir amb els temps de construcció, que permetrien gaudir del nou teatre en la segona part de la pròxima legislatura, entre 2026 i 2027”.
Complexitat tècnica
La directora artística de l’Escalante, Maryléne Albentosa, ha destacat que la Diputació “no ha deixat de treballar en cap moment en el projecte, primer acordant amb el sector la nova ubicació, després solucionant els problemes amb l’edificabilitat i més tard recopilant totes les propostes dels col·lectius i les emeses pel mateix Escalante i traslladant-les a l’arquitecte José Antonio Culla, qui ha elaborat un informe amb totes elles des de la seua perspectiva d’especialista en arts escèniques”.
Este informe servirà de base, al costat de les aportacions de tècnics especialistes en maquinària teatral, il·luminació i so, per a l’elaboració d’un projecte que ha de tindre en compte les particularitats de la parcel·la, en forma d’ela, i els espais que ha de contindre la proposta artística de l’Escalante, que es traduïx en un centre multiusos amb diferents sales d’exhibició, centre de producció, escola, magatzems, vestuaris i lavabos, zona de descàrrega de camions i probablement un xicotet espai exterior destinat a teatre de carrer.
En opinió del responsable de Projectes Tècnics de la Diputació, Ricardo Ferrándiz, “es tracta d’un projecte complex que requerix la participació d’especialistes i una idea molt clara de les necessitats i de com ha de distribuir-se el nou espai”. El tècnic provincial ha arribat a plantejar l’opció de construir l’edifici en dos fases, una primera que permetera obrir el teatre i mantindre’l en ús amb un potencial creixement, i una segona que completara la dotació tècnica.
No obstant això, tant la part institucional com el sector de les arts escèniques han coincidit que ara “cal centrar-se en una bona preproducció i a realitzar totes les aportacions i l’assessorament tècnic oportú per a licitar el concurs de projectes al més prompte possible, previsiblement a principis del pròxim any”. De fet, la Diputació té previst incloure en el pressupost de 2023 una dotació de 200.000 euros per a este concurs i per a l’encàrrec posterior del projecte guanyador.
Pròxima reunió
En opinió de Pau Vercher, de l’AAPV, “hem de ser ambiciosos però tocar de peus a terra”, en referència a les característiques tècniques del nou espai i els seus temps d’execució. Per part seua, Jorge Picó, d’AVEET, considera que “el projecte artístic és el més important i sobre el mateix ha de pilotar el projecte tècnic”. La major part dels col·lectius coincidixen en la seua inquietud pels terminis del procés, encara que valoren molt positivament formar part del mateix i col·laborar en els obstacles que pogueren anar sorgint.
En este sentit, la diputada Glòria Tello ha insistit que “el feedback amb el sector és fonamental i també que cada col·lectiu responga quan se li requerix per a aportar les seues idees i fer saber les seues necessitats, com ve ocorrent fins hui”. Maryléne Albentosa ha anat més enllà i ha proposat a les diferents associacions una nova reunió en breu per a repassar la proposta en la qual es treballa des de l’Escalante i perfilar les consultes que s’han de fer als tècnics especialitzats, amb la fi de “construir un espai preparat per a la diversitat que ens dure el major temps possible”.