• La pianista moscovita actua en La Beneficència hui dilluns 31, i el programa Quintets amb piano II amb el pianista Carles Marín, Roberto Turlo (oboé), Vicente Alberola (clarinet), Salvador Sanchis (fagot) i María Rubio (trompa), ho faran en el mateix espai el dia 2, els dos a les 19.30h
  • Avdeeva, que col·labora amb prestigiosos directors i orquestres i és la segona dona que guanya el Concurs Chopin, brindarà obres de Chopin, Spilzman, Weinberg i Rajmáninov

31/10/2022

El II Festival de Piano Iturbi, que organitza la Diputació de València, arriba al seu equador amb el recital de la pianista moscovita Yulianna Avdeeva en el Centre Cultural La Beneficència, hui dilluns 31, a les 19.30h; i el programa Quintets amb piano II amb el pianista Carles Marín, Roberto Turlo (oboé), Vicente Alberola (clarinet), Salvador Sanchis (fagot) i María Rubio (trompa), que actuaran en el mateix espai, el dimecres 2 de novembre a les 19.30h. [Veure  documentació adjunta].

La programació, que es prolonga fins al 4 de novembre, acollirà un total de nou concerts dels quals ja s’han oferit cinc, quatre d’ells el cap de setmana en actuacions dobles, al migdia i a la vesprada. Les entrades per als concerts són gratuïtes fins a completar l’aforament. Es poden aconseguir en la web www.entradesvalencia.com, en el Centre Cultural La Beneficència i per als concerts en col·laboració amb el Palau de la Música, en la seua pròpia web.

Avdeeva brindarà en la primera part la Polonesa fantasia, opus 61 de Chopin, La vida de les màquines de Władysław Spilzman i la Sonata número 4, en si menor, opus 56 de Mieczysław Weinberg; en la segona, Quatre preludis, opus 23 (números 10, 9, 8 i 7) de Rajmáninov i la Sonata per a piano número 2, en si bemoll menor, opus 36 del mateix compositor rus.

La intèrpret, que col·labora amb prestigiosos directors i orquestres com la Filharmònica de Los Angeles amb Gustavo Dudamel, la Simfònica de Baltimore amb Marin Alsop o la Simfònica de Mont-real amb Kent Nagano, va obtindre el reconeixement mundial quan va guanyar el primer premi del Concurs Chopin de 2010 amb una interpretació que “estava a l’altura del mateix Chopin” (The Telegraph). Va ser la segona dona a guanyar aquest certamen després que ho aconseguira “la gran Martha Argerich” en 1965.

En el repertori, Avdeeva inclou una obra del polonés Władysław Szpilman, la seua vida va ser portada al cinema en la famosa pel·lícula El pianista de Roman Polanski. En les notes al programa, Alejandro Martínez exposa que l’obra d’aquest compositor “ha sigut menys difosa” i que el manuscrit de La vida de les màquines (1933) li va ser confiat a l’artista “per la família del propi pianista”. Es tracta de “una peça curta amb forma de suite en tres moviments, amb reminiscències del Prokófiev més primerenc i una bona mostra de la inquietud de Szpilman com a autor”.

El film de Polanski “presenta una banda sonora quallada de peces de Chopin, qui no en va obri i encapçala el recital amb el seu Polonesa-Fantasia opus 61, una peça certament intricada i enigmàtica, amén d’exigent, amb els seus tretze minuts de duració”. Però aquesta obra no va recabar l’èxit fins que en el segle XX “pianistes de la talla de Rubinstein, Horowitz o Arrau reivindicaren la seua genialitat”, apunta Martínez. 

Mozart i Beethoven                  

En el concert Quintets amb piano II s’oferirà un programa que confrontarà les fantasies i quintets per a piano i vents de Mozart i Beethoven. En la primera part, s’escoltaran la Fantasia per a piano en do menor, K 475, i el Quintet per a piano i instruments de vent en Mi bemoll major, K 452 del compositor de Salzburg; i en la segona, Fantasia per a piano en sol menor, opus 77 i el Quintet per a piano i instruments de vent en Mi bemoll major, opus 16 del geni de Bonn.

Carles Marín, Roberto Turlo, Vicente Alberola, Salvador Sanchis i María Rubio, abordaran aquestes fantasies fidels a una manera compositiva que, com explica explica Joaquín Guzmán en les notes al programa, “atorga la màxima llibertat organitzativa al compositor, ja que ve a ser l’artifici d’una peça improvisada en el moment, que va tindre notorietat en el Classicisme i Romanticisme, encara que el seu origen es remunte al ple Renaixement”. En aquestes obres es podrà gaudir de la riquesa expressiva, elegància, poesia, lirisme, delicadesa i intimitat; així com la transgressió, la riquesa formal, tonal i melòdica a través d’una exuberància musical aclaparadora.

En relació amb els quintets, Guzmán indica que quan Mozart va concloure el seu va escriure al seu pare, “jo mateix ho considere el millor que he escrit en la meua vida”.  El de Beethoven “pren com a font d’inspiració el K 475 de Mozart”, i és una obra de joventut, en contraposició a la del compositor austríac. 

En la recta final, actuarà amb un “concert de concerts” la Orquestra de València, dirigida per Manuel Hernández Silva, amb els pianistes Carlos Apellániz, Claudio Carbó, María Linares, Óscar Oliver i Xavier Torres; així com amb Diego Ares (clavecín) i Antonio Simón (fortepiano i piano) en el Teatre Principal, el dijous 3 de novembre a les 19.30h. En l’últim recital, el divendres 4 de novembre en L’Almodí a les 19.30h, el pianista català Josep Colom clausurarà el festival amb obres de Chopin, Falla, Franck, Iturbi i Stravinski.

Tres estrenes absolutes

El dissabte al migdia va actuar Quintets amb piano I, el grup format per Luis Fernando Pérez (piano), Juan Luis Gallego i Santiago Juan (violins), David Fons (viola) i David Apellániz (violoncel), en el qual es va estrenar amb caràcter absolut el quintet Les lògiques exquisides, del reconegut compositor valencià Francisco Coll, obra per encàrrec del propi Festival de Piano Iturbi. Van completar el programa els Quintets per a piano i cordes de Schumann i Xostakóvitx, i un bis en el qual es va tornar a interpretar l’obra de Coll.

A la vesprada, en L’Almodí a les 19.30h, els pianistes Bartomeu Jaume i Xavier Torres, amb el programa Obra per a piano de Javier Costa, van interpretar el catàleg pianístic complet del compositor de Paiporta, incloses altres dos estrenes absolutes: Preludis efímers que “recrea la ressonància de l’instrument”; i Remember me!! “inspirada en l’ària El lament de Dido, de l’òpera Dido i Enees, de Purcell”, segons l’autor; en un concert que va comptar amb la col·laboració del Cicle de Cambra del Palau de la Música. 

Noelia Rodiles i Liber Quartet    

El diumenge al matí, la pianista asturiana Noelia Rodiles va oferir un recital amb un programa en el qual va alternar lo clàssic i lo contemporani, amb obres de Schubert (Impromptus i Moments musicals) i dels compositors espanyols David del Puerto (tres peces de Sis capritxos sense títol), i Jesús Rueda, Sonata número 5, “The Butterfly Effect”. Els aplaudiments del públic van propiciar que brindara, fora de programa, un tancament sublim amb la Melodia d’Orfeu i Eurídice de Gluck en la versió pianística de Giovanni Sgambati.

En el concert d’ahir tard, la formació Liber Quartet, integrada pels pianistes Carlos Apellániz i Óscar Oliver, Javier Eguillor (timbales i percussió) i Jesús Salvador Chapi (percussió), van interpretar la Rapsòdia en blue de George Gershwin, a manera d’homenatge als germans José i Amparo Iturbi, i obres de Bartók (Sonata per a dos pianos i percussió) i Stravinski, de qui van tocar la versió per a dos pianos que va preparar el propi compositor de la consagració de la primavera. La sala del Centre Cultural de la Beneficència va presentar un ple absolut.

El Festival de Piano Iturbi, baix la direcció artística de Justo Romero, compta amb la col·laboració del Ajuntament de València, del Palau de la Música, del Institut Valencià de Cultura a través de la Direcció Adjunta de la Música i Cultura Popular, de la Reial Acadèmia d’Espanya a Roma adscrita al Ministeri d’Afers exteriors, del Palau de les Arts Reina Sofia i del Festival Piano aux Jacobins; i es duu a terme en diferents escenaris de la ciutat de València (Teatre Principal, Palau de les Arts, Centre Cultural la Beneficència i L’Almodí).