- Es tracta d’un esquelet de neandertal de la Cova Foradada d’Oliva, recuperat per la Diputació en una excavació de l’any 2010. Una troballa excepcional amb interés paleoantropològic i arqueològic extraordinari
15/12/2022
El Museu de Prehistòria de València ha presentat el nou habitant instal·lat a les sales permanents de societats caçadores-recol·lectores del museu. Es tracta d’un esquelet de neandertal “que ratifica tant la importància investigadora com l’acurada presentació d’una troballa extraordinària. La peça, de gran interés paleoantropològic i arqueològic, situa el Museu de Prehistòria de València entre els capdavanters en materials propis d’esta espècie extinta del gènere Homo”, ha destacat el diputat de Cultura, Xavier Rius.
En la presentació pública d’esta peça singular ja instal·lada de manera permanent al museu de la Diputació de València, s’ha informat que l’esquelet de neandertal de la Cova Foradada d’Oliva fou recuperat per J. Aparicio Pérez durant l’excavació de l’any 2010. Ara, l’equip de conservadors del museu, encapçalats per la seua directora, Maria Jesús de Pedro, i l’especialista Alfred Sanchis, han pogut preparar una vitrina especial per a la troballa. Tot apunta que esdevindrà ràpidament una de les peces icòniques del museu.
L’esquelet formava part d’un bloc bretxificat junt amb fragments d’ossos de fauna i peces lítiques de la cultura mosteriana. Per esta raó va ser traslladat a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de Tarragona (IPHES), per a la seua restauració i investigació científica. Una vegada finalitzats els treballs corresponents, i d’acord amb la resolució de la Direcció General de Patrimoni Cultural, l’esquelet torna a València l’octubre del 2021 per al seu dipòsit definitiu al Museu de Prehistòria de la Diputació de València. A partir de hui ja estarà de manera permanent en exposició.
100.000 anys
De l’esquelet es conserva el crani, la mandíbula, el tòrax i el braç esquerre, que es va trobar en connexió anatòmica i podria correspondre a un enterrament practicat a l’interior de la cova fa aproximadament uns 100.000 anys.
Presumiblement, el cos del finat es va col·locar en posició decúbit lateral esquerre. Les primeres dades facilitades per l’equip investigador el relacionen amb un home d’uns 30 a 40 anys d’edat en el moment de la seua mort. Les característiques morfològiques el vinculen a Homo neanderthalensis, el grup humà present al nostre territori abans de l’arribada de l’espècie actual Homo sapiens.
Les restes es mostren per primera vegada al públic en una vitrina construïda específicament per a la seua presentació que ocuparà un lloc destacat a la nova sala d’exposició permanent, i va acompanyada per material interactiu, amb informació sobre l’anatomia neandertal i sobre el jaciment on aparegueren les restes, la Cova Foradada d’Oliva.
A l’espera que l’equip d’investigadors implicats publique els resultats definitius del seu estudi, el Museu de Prehistòria de València s’ha compromés amb el públic i la ciutadania, i ha elaborat una acurada presentació museogràfica del neandertal de Cova Foradada.