• El premi que atorga la Diputació de València té una dotació de 40.000 euros, que es complementen amb una aportació de 10.000 euros per part de l’Ajuntament de Requena

16/12/2022

Requena ha estat guanyadora de la primera convocatòria d’ajudes a la renovació dels museus locals del Museu d’Etnologia de València, L’ETNO, propietat de la Diputació de València, i que ha comptat amb la concurrència de cinc projectes a concurs.

El premi, amb una dotació de 40.000 euros, aportats per l’área de Cultura de la corporació provincial, amb un complement de 10.000 euros per part de l’Ajuntament de Requena, ha permés la revisió i actualització museística de les noves sales del Museo Municipal de Requena dedicades al tèxtil i a la vestimenta tradicional, així com a la nova sala del Museo del Vino, on s’expliquen els processos productius i de les particularitats d’un conreu com la vinya, tan assenyalat per a la comarca.

L’acte d’obertura de les sales ha comptat amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius, l’alcalde de Requena, Mario Sánchez, i la regidora de Cultura, María José Martín, així com directors i conservadors dels respectius museus de Requena i de l’ETNO. També estava present la diputada d’Igualtat i de l’escola d’Enologia, Eli García.

El director de L’ETNO, Francesc Tamarit es va congratular de l’encontre i va assenyalar que era el seu últim acte públic ja que, després de molts anys en actiu, passava de manera immediata a la seua jubilació.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, va voler felicitar Francesc Tamarit, per la feina feta en els darres anys com a director, i per la recent declaració de L’ETNO per part de l’ENYA com “candidat a millor museu europeu de 2022”. El diputat va incidir en “la gran tasca de projecció cultural i museística de la Diputació amb tots els municipis i comarques de la seua provincia, amb una especial atenció al cas de Requena”. Rius va recordar que Requena “va ser també el primer municipi a comptar amb un documental propi dins del cicle ‘València és música’, gravat amb la Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena”.

Amb este premi s’inicia una línia de col•laboracions molt més estreta i productiva entre L’ETNO i aquells museus d’etnologia local, que aspiren a actualitzar els continguts de les col•leccions locals per a la seua renovació.

L’acte de visita a les col·leccions de Requena va servir també per a presentar el segon volum d’un llibre catàleg que actualitza les peces més singulars de les col·leccions municipals de Requena, promogut també des de L’ETNO, i on han col·laborat de manera molt estreta els conservadors i tècnics del patrimoni local de Requena.

En l’acte també va participar l’estudiós del folklore i el patrimoni valencià, Fermín Pardo, que va tindre ocasió de guiar i comentar amb el públic assistent tant les sales reformades com la importància de la publicació presentada.