- El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha destacat que el cicle seguix amb la misió de “consolidar i promocionar la música valenciana, amb especial atenció al pas intermedi entre el món amateur i el professional”
- Els concerts per a esta temporada 2023 se celebrarán en llocs emblemàtics de la Diputació: 12 a la Beneficència i 5 al Monestir del Corpus Christi de Llutxent
10/01/2023
Amb ‘El silenci de les flors’, un concert per a veu soprano i piano que tindrà lloc el proper 14 de gener a La Beneficència a les 18h, s’inicia la tercera edició del programa ‘Música en Construcció’. El duet format per Blanca Vázquez, veu, i Jorge Giménez al piano presentarà una mostra liederista del segle XX de compositors valencians com Palau, Rodrigo, Asencio i Matilde Salvador.
L’Àrea de Cultura de la Diputació de València vol amb esta III edició consolidar el projecte ‘Música en Construcció’, que al llarg del 2023 oferirà diferents concerts amb els quals es pretén unir joventut, patrimoni i divulgació. El cicle està dirigit principalment a la promoció del talent i les joves promeses de la música valenciana. I amb este objectiu, ja en són moltes les actuacions que han passat tant pel Saló Alfons el Magnànim de la Beneficència, com pel Monestir de Corpus Christi de Llutxent, dos espais singulars de la Diputació de València.
Com explica el diputat de Cultura, Xavier Rius, “pensem que referenciar i vincular la música valenciana jove amb espais tan valuosos com els que tenim, és una manera activa de contribuir a la difusió del patrimoni cultural”.
A més, la recuperació i difusió del repertori valencià s’articula com altra de les finalitats del projecte, ja que s’inclouen en bona part concerts de composicions valencianes inèdites que, després d’anys en l’oblit, poden tornar a escoltar-se. El programa també inclou l’estrena absoluta d’obres de compositores i compositors novells. En este sentit, la programació col·labora amb els conservatoris de les comarques valencianes, en concret, amb l’Institut Superior d’Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana – ISEACV.
Al web labeneficencia.es es poden escoltar alguns dels pòdcast creats específicament per a arreplegar el sentiment i la vivència dels músics abans i durant cada concert.
La col·laboració institucional s’estén també a dos dels museus de la Diputació: el Museu de Prehistòria de València i L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia. En cada edició, es programen activitats musicals que serveixen per a referenciar les col·leccions museogràfiques i dinamitzar així la seua relació amb els visitants.
Per a Jerahy Garcia, coordinador del programa, el projecte de ‘Música en Construcció’ continuarà al llarg de 2023 promocionant els joves intèrprets i la música d’autoria valenciana, amb experiències divulgatives vinculades al patrimoni cultural”.
El cicle a la Beneficència començarà el dissabte 14 de gener a les 18 hores, amb l’actuació de la soprano Blanca Vázquez i Jorge Giménez al piano. En una segunda sesión, el 15 de febrero, neønymus ofrecerá “Viaje a lo remoto”, utilizando una atrevida combinación de tecnología, instrumentos prehistóricos y su personalísima voz; este concierto se complementará con visitas alMuseu de Prehistòria. Seguirán Eolia Quintet i con ‘Silenciades’ el 4 de març, con repertorio de mujeres compositoras para quinteto de viento. El 2 de abril, el pianista Antonio Galera nos propone ‘D’arrel, espai i llum’, con música de Manuel de Falla y composiciones contemporáneas de autoras y autores valencianos.
El cicle continuarà el 6 de maig amb el duo Silento i el seu nou projecte De València i ultramar, amb una cuidada selecció de peces folklòriques, cançó d’autor, composicions pròpies i música tradicional; esta actuació es vincularà a L’ETNO amb l’organització de visites complementàries i a través del seu Festival ETNOMUSIC. La primera meitat del cicle finalitzarà així el 17 de juny amb l’alumnat de Grau i Màster del Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València.
Al claustre del Monestir de Llutxent, els concerts es concentraran entre els mesos de maig i setembre. Dins del primer semestre, comptarem el 13 de maig amb l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València, que presentarà un concert dinàmic per a big band tradicional i contemporània. El 3 de juny, continuarà l’orquestra simfònica del Conservatori Professional de Música d’Oliva, amb ocasió del seu 25 aniversari i per tal de dinamitzar les comarques veïnes de la Vall d’Albaida i la Safor. Les activitats al Monestir compten amb l’estreta col·laboració de l’Ajuntament de Llutxent.
L’entrada a tots els espectacles és gratuïta, amb recollida d’entrades a partir del dimarts anterior a cada concert al vestíbul de la Beneficència o a través del web. Per a més informació: http://www.labeneficencia.es/