Maria Josep Amigó: «Açò no és més que el començament però sabem que hi ha molta faena per davant. No hem vingut ací a fer només un canvi de cares, ni a canviar un color per un altre»

La vicepresidenta anuncia que «farem un esforç econòmic extra per a millorar els parcs de bombers perquè hem comprovat el seu estat irregular»

 

El president Jorge Rodríguez i la vicepresidenta Maria Josep Amigó han fet balanç davant de els mitjans de comunicació dels primers cent dies de govern en la nova Diputació en què van valorar tant l’acció política i els canvis d’estratègia com la millora de la reputació de la corporació. Tant el president com la vicepresidenta van coincidir a assenyalar el canvi experimentat en la gestió, en la percepció de la societat i en les noves formes de governar sobre tres eixos estratègics: autonomia municipal, cooperació institucional i transparència.

El president, Jorge Rodríguez, va expressar la seua satisfacció en afirmar que «cent dies donen per a molt, molt de treball, queda molt per fer en cent dies, però sí que pensàvem que era imprescindible imprimir aquest nou caràcter en la Diputació, una Diputació que ha de ser digna i que no puga tornar a avergonyir els valencians, que ha de servir els ciutadans i que estiga a l’altura del que els ciutadans esperen. Per això estic convençut que en cent dies hem aconseguit que els valencians deixen d’avergonyir-se de la Diputació».

Per la seua banda, la vicepresidenta Amigó va valorar que «açò no és més que el començament però sabem que hi ha molta faena per davant. No hem vingut ací a fer només un canvi de cares, ni a canviar un color per un altre»

J. Rodríguez: «La nova Diputació ja hi ha marcat el seu estil»

El president, Jorge Rodríguez, ha declarat que «mai no pensava que en tan poc de temps i amb tants obstacles podíem portar aquest nou aire que ja caracteritza la nova Diputació, no sols amb bons objectius sinó amb fets».  «Per descomptat que queda molt per fer, però el Govern de la nova Diputació ja hi ha marcat el seu estil i les seues polítiques, basades en els grans eixos de l’autonomia municipal, la col·laboració institucional i la transparència. Fins i tot el Partit Popular ja ha demanat ser de la nova Diputació. Serà que de la vella no han de sentir-se massa orgullosos».

El també alcalde d’Ontinyent s’ha referit al fet de que centenars de representants de col·lectius han sigut escoltats pels diferents responsables de la corporació que «han obert les portes als qui injustament les han tingut tancades durant massa anys».

Rodríguez va destacar que la Diputació ha deixat de ser una institució unidireccional en escoltar els municipis, com ho prova el fet que per al Pla d’Inversions Financerament Sostenibles els ajuntaments hagen presentat vora 1.500 projectes, que responen a les necessitats dels seus veïns, i ha precisat que hi haurà «menys plans però millor dotats econòmicament i a partir de l’autonomia municipal».

En definitiva i gràficament el president va expressar que la nova Diputació gestionarà juntament amb els ajuntaments, amb iniciatives com el futur catàleg de serveis o la possibilitat de trobar una solució mancomunada com puga ser una policia comarcal.

 

Jorge Rodríguez va incidir en l’esperit de la col·laboració institucional del govern que presideix que ha fet que la Diputació participe notablement en el programa Xarxa Llibres o en un altre tipus d’iniciatives de cara al futur.

 

Nou Servei de Transparència i Igualtat

Va fixar com una altra meta aconseguida el nou Servei de Transparència i Bon Govern que ha impulsat el diputat Roberto Jaramillo «no sols per a complir la llei sinó per a ajudar també als municipis a complir-la», una cosa que «ningú no pot entendre com una despesa sinó com una inversió en qualitat democràtica. Tal vegada si —va afegir— abans s’haguera invertit en transparència ens haguérem estalviat moltes de les vergonyes que ens han fet passar els que ara ens critiquen per obrir finestres».

El president de la Diputació va anotar aspectes de la gestió diferenciadors com el treball per la verdadera igualtat en posar en marxa un pla estratègic contra la violència de gènere, un problema oblidat fins ara fins al punt que per primera vegada han estat rebudes les associacions de dones per a escoltar les seues propostes, fet que van qualificar «d’històric».

Tampoc no es va oblidar de la preocupació per l’ocupació i del fet que una de les principals inversions de la corporació es destinen a la millora i la seguretat de les carreteres.

El president va acabar el seu resum assenyalant que «hem fet desaparéixer els capritxos, el clientelisme i l’estàs amb mi o contra mí».

Amigó: «Açò és només el principi»

La vicepresidenta, María Josep Amigó, va valorar, per la seua banda, que «la primera cosa que hem fet ha sigut escoltar. Escoltar la nostra gent, els nostres regidors i regidories, alcaldes i alcaldesses, les associacions, els sindicats, la societat civil. Començar donant la cara en comptes de donar l’esquena», per a després relatar breument un repàs de la gestió d’algunes àrees de govern.

Quant a la cooperació municipal, va destacar no sols el Pla d’Inversions Sostenibles sinó que va anunciar que la nova Diputació farà plans d’obres i serveis de manera que «cada municipi es puga organitzar els recursos i que tinguen la suficient llibertat per a poder decidir on aniran les inversions, on són més necessàries», prioritzant determinats criteris com l’eficiència energètica, la igualtat o els projectes mancomunats, i buscant també la potenciació de les mancomunitats.

Amigó va dibuixar el perfil de la nova Diputació en assenyalar que «la racionalització, l’objectivitat, la transparència i l’autonomia local són, per tant, marca de la casa».

Quant a l’àrea de Medi Ambient, va ressaltar que el diputat Josep Bort s’ha recorregut tots els parcs de bombers i «hem comprovat l’irregular estat d’aquestes infraestructures. Des d’ací avancem que farem un esforç econòmic extra en el pressupost de l’any que ve per a millorar-les».

Amigó es va referir també al fet que la Diputació exercirà de coordinadora del Pacte d’Alcaldes, el qual «permetrà actuar com a estructura superior per a facilitar l’adhesió dels municipis valencians i coordinar la lluita local contra el canvi climàtic».

Canvis en Cultura

La vicepresidenta va mostrar el canvi efectuat en les direccions dels museus dependents de la Diputació com una bona política d’aprofitar els recursos humans de l’administració o els constants contactes amb representants del sector cultural valencià. Amigó va informar la premsa que Cultura, en les reunions que ha mantingut amb els diferents centres d’estudis comarcals, s’ha compromés a «potenciar-los com una eina per a l’estudi, la posada en marxa de projectes comarcals i la difusió de la nostra cultura».

 

«Smart regió» i suport al turisme

Després de ressenyar els passos fets perquè la implantació de l’administració electrònica arribe a tots els municipis  i elaborar el portal de transparència, va anunciar que el departament està preparant un «Smart regió», «un gran projecte amb el qual hem de convéncer el ministeri perquè ens el subvencione i que permetrà estendre el concepte Smart city, ciutat intel·ligent, als municipis de les nostres comarques.

Finalment, va comentar que «com en altres àrees, en Turisme l’acció política es basava en la discrecionalitat i criteris arbitraris» i va detallar que ara s’està treballant en l’elaboració d’unes línies mestres per a la confecció d’un pla estratègic amb l’interés de fer-lo participatiu a tots els actors del sector, amb criteris tècnics, cooperació amb la Generalitat i l’Ajuntament de València, i amb una aposta per la tecnologia aplicada al turisme i per a això comptaran amb  con les universitats.