• El MuVIM acull el dimecres 1 de febrer, a les 19.00 hores, la conferència ‘La fletxa i la diana. 60 anys de disseny’, en el marc del III Premi Internacional de Cartells MAKMA ‘Plaer/Displacer’ amb entrada lliure i gratuïta
  • El dissenyador i arquitecte Pepe Cruz és fill i soci de José María Cruz Novillo, Premio Nacional de Diseño en 1997 i autor d’alguns dels logos i dissenys més rellevants de l’España recent, com Repsol, Correos o Renfe

31/01/2023

El dimecres 1 de febrer, a les 19.00 hores, tindrà lloc en la Sala d’actes del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), dependent de la Diputació de València, la conferència de Pepe Cruz ‘La fletxa i la diana. 60 anys de disseny’, que s’emmarca en el III Premi Internacional de Cartells MAKMA ‘Plaer/Displacer’, que ha donat com a fruit l’exposició homònima que es pot visitar a la Sala Alta del MuVIM. Després de la conferència, el mateix Pepe Cruz, la comissària Marisa Giménez Soler i l’artista i dissenyador MacDiego, protagonitzaran un debat moderat per Merche Medina, membre del Consell Editorial de MAKMA. Una programació, en la qual “el MuVIM torna a convertir-se en centre d’anàlisi i debat de temes relacionats amb l’actualitat i el disseny”, ha explicat la diputada del MuVIM, Gloria Tello.

Com sorgixen les idees? Quin és l’objectiu del disseny?

Com van nàixer les identitats visuals de Repsol, Correos, PSOE o Renfe? Per què la bandera de Madrid és roja i té 7 estreles? Com es dissenyen les capçaleres de periòdics com El Mundo o El Economista? Per què els policies visten de blau? Quina influència té la condició d’artista en l’enfocament de l’encàrrec de disseny? Pepe Cruz tractarà de donar resposta a totes estes qüestions analitzant alguns dels projectes més rellevants creats en el seu estudi des que el seu pare, José María Cruz Novillos, el fundara en 1963, fins a l’actualitat, rebatejat com ‘Cruz más Cruz’.

‘Cruz más Cruz’ és un estudi que treballa en projectes globals de disseny i arquitectura, però sempre amb una vocació d’atemporalitat, aconseguint la màxima complexitat conceptual amb la mínima expressió formal. Perquè un bon disseny, en paraules del mateix Cruz, “ha de perdurar en el temps i no estar sotmés a tendències o modes”.

Al costat de Marisa Giménez Soler, comissària i directora de la Galeria MOA d’Alarcón, i MacDiego, paracaigudista i farmacèutic gràfic i ‘il·lustrador’, Pepe Cruz mantindrà un diàleg moderat per Merche Medina, membre del Consell Editorial de la revista MAKMA, on parlaran de temes com l’explosió del disseny a la Comunitat Valenciana en els anys 80, l’ofici de dissenyador, el procés creatiu de l’artista o el tan temut foli en blanc.

‘Plaer/Displacer’, fins al 5 de febrer

El III Premi Internacional de Cartells MAKMA, sota el lema ‘Plaer/Displacer’, del jurat del qual van formar part tant Pepe Cruz com Marisa Giménez Soler, MacDiego i Merche Medina, va concedir el primer premi a l’artista Irma Arribas per la seua obra ‘Konsumo Kapitalista (KK)’, i dos accèssits a ‘Aaa-hy’, d’Alfredo León, i ‘Plaer’, de Mar Vicens i David Gaspar. Les tres obres estaran exposades, al costat d’una cuidada selecció d’altres obres presentades al premi, a la Sala Alta del MuVIM fins al 5 de febrer.