• Diputació de València
  • Més de 3.000 alumnes i alumnes de 44 municipis han format part de la seua elaboració
  • El calendari ja està disponible en la web ‘Repensar el futur’ de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València

06/02/2023

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha editat el seu nové Calendari Ambiental amb la participació d’un total de 54 escoles de 44 municipis pertanyents a 13 comarques valencianes. Amb lemes com ‘Sé conscient i feix un ús eficient’, 3.297 alumnes i alumnes han participat en el disseny del calendari, que ja està editat i també disponible en la web ‘Repensar el futur’.

La iniciativa convida a la reflexió des de l’aula i a la creació artística d’un disseny sobre la base d’una problemàtica ambiental. “Per al 2023 s’ha triat la petjada ecològica, que indica la superfície que cada persona o territori necessita per a obtindre els recursos que consumix (aliments, materials, energia, aigua…) i assimilar els residus que genera (deixalles, emissions…). És un concepte que qüestiona el model de producció-consum i que permet prendre consciència de l’impacte que el nostre estil de vida té sobre l’entorn”, ha explicat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó.

Una escola per comarca ha sigut seleccionada per a la realització d’un taller ambiental. Les escoles premiades són el CRA Rincón de Ademuz d’Ademuz; el CRA Castell de la Carbonera d’Otos; el CEIP Navarro Darás de Carcaixent; el CRA La Pineda de Alcublas; el CEIP Lluís Vives de Puçol; el CEIP Isidro Girant d’Ayora; el CEIP Magraner de Tavernes de la Valldigna; el CEIP Vicente Blasco Ibáñez de Montesa; el CEIP Vicent Ricart Bonillo de Benetússer; el CEIP San José Calasanz de Navarrés; el CEIP La Pau de Casinos; el CEIP El Deixant de Sinarcas i el CEIP Vicente Aleixandre de Siete Aguas.

El taller ambiental consistirà a dissenyar i pintar un mural col·laboratiu in situ i calcular la petjada, reduir-la i compensar-la, ja que l’objectiu és donar protagonisme al propi alumnat com a motor del canvi.

A més, al llarg de 2023 s’aniran utilitzant idees de l’alumnat per a la creació dels cartells dels dies de major rellevància ambiental, com per exemple el Dia de les Muntanyes, el Dia de l’Aigua o de l’Estalvi energètic, entre altres.

L’enginy a l’escola porta a crear eslògans tan útils com ‘Quan apagues les llums, CO₂redueixes’ o ‘Veus al col·le amb bicicleta per a ajudar al planeta’. Els xiquets i les xiquetes aporten missatges centrats en el “ara” i són conscients de tota la problemàtica ambiental actual amb missatges com a ‘Gota a gota, que l’aigua s’esgota’ o ‘Sigues conscient i fes un ús eficient’.

L’any vinent serà la desena edició i, per esta raó, s’està preparant una convocatòria especial, molt més participativa i plena d’experiències, amb l’objectiu de consolidar un programa que ha vingut demostrant, en els últims anys, un gran acolliment.