• La sala Alfons el Magnànim de la Beneficència acull el concert del programa ‘Música en Construcció’ Neønymus. Viaje a lo remoto amb la col·laboració del Museu de Prehistòria de València

17/02/2023

El Museu de Prehistòria de València, MUPREVA, ve organitzant activitats que ajuden a la difusió del seu patrimoni des d’accions transversals. Així, ja són algunes les col·laboracions amb el programa ‘Música en construcció’, orientades a posar en valor peces singulars de la col·lecció pròpia.

En este sentit, l’activitat més recent ha sigut unes visites guiades al neandertal de Cova Foradada, una peça excepcional conservada en el museu i que ara ha sigut descoberta des de les evocadores músiques de Neønymus.

Així, el concert Neønymus. Viaje a lo remoto, dirigit a públic familiar, va plenar el saló Alfons el Magnànim per a gaudir de l’original projecte musical de Silverio Cavia. Música evocadora d’èpoques antigues, recreació de paisatges sonors amb una forta càrrega de simbolisme, tot amb una atrevida combinació de tecnologia, sintetitzadors, instruments neoprehistòrics i la personalíssima veu de Silverio Cavia.

Prèviament al concert, vora un centener de persones van participar en les dues visites guiades a la Sala permanent de Societats caçadores i  recol·lectores al Museu de Prehistòria de València, de la ma del seu conservador Alfred Sanchis. El museu ha volgut contextualitzar l’entorn d’este llinatge d’homínids que habitaren les nostres terres fa milers d’anys, i dels quals en conserva algunes restes procedents de Cova Negra (Xàtiva) Bolomor (Tavernes) i Cova Foradada (Oliva).

L’esquelet de Cova Foradada, actualment en estudi, és un dels referents que més interés està suscitant en la comunitat científica internacional. Es tracta d’un individu, bastant complet, del qual s’ha pogut determinar el seu sexe (home), i la seua edat al moment de ser soterrat, al voltant dels 30-40 anys, amb una antiguitat estimada de 100.000 anys. Va ser descobert en unes excavacions que promogué la Diputació l’any 2010.

L’esquelet formava part d’un bloc bretxificat junt amb fragments d’ossos de fauna i peces lítiques de la cultura mosteriana. De l’esquelet es conserva el crani, la mandíbula, el tòrax i el braç esquerre, que es va trobar en connexió anatòmica. Una troballa excepcional segons els experts, amb interés paleoantropològic i arqueològic extraordinari.

Amb este tipus d’activitats que conjuguen la divulgació popular del nostre patrimoni amb la música, ja en són tres els concerts temàtics adreçats a valoritzar els fons dels museus.

L’àrea de Cultura, que encapçala el diputat Xavier Rius, ha pogut establir una connexió d’elements -la música i el patrimoni del museu-, que ha tingut molt bona acollida per part del públic, i que de segur continuarà en properes edicions del programa ‘Música en construcció’.