• La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, anuncia que enguany la neteja d’estiu també es farà durant el mes d’octubre

28/02/2023

Al llarg de 2022 l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha oferit el servei de neteja a les platges de Puçol, el Puig, la Pobla de Farnals, Massalfassar, Foios, Meliana, Sueca, el Mareny de Barraquetes, Tavernes, Gandia, Daimús, Guardamar de la Safor, Bellreguard, Miramar i Piles. És a dir, l’equivalent a una superfície de 439.175 m² i prop de 22 km de línia de costa, on s’han replegat 514 m³ de residus, principalment restes vegetals i plàstics.

Actualment, la secció de Platges compta amb quinze mecànics-conductors i en quant als mitjans disponibles trobem dèsset tractors, tres camions i vint màquines netejadores, entre d’altres. En 2022 s’han adquirit quatre màquines netejadores, dos pales i dos caixes hidràuliques. Enguany, a més, es licitaran tres tractors amb pala i una màquina netejadora.

La vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, ha anunciat en la reunió anual celebrada a Foios que “enguany també es netejaran les platges un dia a la setmana durant el mes d’octubre, tot i que fins ara la campanya d’estiu finalitzava el 30 de setembre”.

La neteja es fa sempre amb l’autorització corresponent de Demarcació de Costes, la qual té en compte les indicacions del Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (PATIVEL) i l’informe adient de Medi Natural, respectant-se en tot cas, l’època de cria de determinades espècies i el resguard sobre la duna per a la protecció de la flora i de l’hàbitat.

Protecció del corriol camanegre

La secció de Platges no es dedica exclusivament a la neteja mecanitzada. En 2021 va posar en marxa, junt amb Seo/BirdLife, un projecte de renaturalització de platges i millora de l’hàbitat del corriol camanegre en 8 municipis. Ara ja ne són 10 pobles arran de la incorporació de Xeraco i de Guardamar de la Safor.

Amigó ha indicat que “hem realitzat campanyes de sensibilització i jornades de voluntariat ambiental, hem eliminat molta vegetació exòtica invasora, hem plantat flora dunar autòctona i hem retirat de l’interior de les dunes molts residus, sobretot plàstics i enderrocs. Enguany, a més, volem implicar als centres educatius i a les associacions a través d’un programa de custòdia d’un tram de platja dels seus municipis”.

En un parell de setmanes començarà el període de protecció a la posta del corriol, ocell en perill d’extinció. Per tant, la secció de Platges ja ha acabat de recol·locar i reforçar els tancaments en les dunes per a delimitar les àrees de cria.“El corriol és una espècie paraigües, és a dir, si treballem per la seua protecció, al mateix temps estarem ajudant a cuidar les platges i les dunes”, conclou Amigó.