• En la present edició s’ha premiat el treball Màquines de fil, cossos de ferro. Les dones treballadores a la indústria tèxtil d’Alcoi de Edurne Vaello Fernández

24/03/2023

L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, propietat de la Diputació de València, i l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA) han lliurat el XIIé Premi d’investigació Joan Francesc Mira. Un guardó que, en la present edició, ha premiat el treball Màquines de fil, cossos de ferro. Les dones treballadores a la indústria tèxtil d’Alcoi d’Edurne Vaello Fernández

A l’acte de lliurament van assistir el director de L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia, Joan Seguí; la presidenta d’AVA, Pepa García; el degà del a Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València, Albert Muncusí; i la directora d’Oficina de Caixa Popular, Anna Pons.

La presidenta d’AVA, Pepa García, destacà al seu parlament “la consolidació d’un premi d’investigació antropològica únic a España, que arriba a la dotzena edició i que continua tenint interès entre els investigadors i investigadores”. Per la seua banda Joan Seguí, director de L’ETNO emfatitzà “el suport del museu a la tasca investigadora en l’àmbit de l’antropologia manifestat en este prestigiós reconeixement”.

Edurne Vaello Fernández es llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de València (2008-2013), màster en Conservació i Restauració de Béns Culturals per la Universitat Politècnica de Valencia i màster en Gestió Cultural per la Universitat de Valencia (2016-2018). Ha desenvolupat las seua trajectòria acadèmica en el camp del patrimoni cultural, especialment el patrimoni immaterial valencià i en perspectiva de gènere. Forma part del projecte d’I+D ‘Antropología de la Conservación. Una aproximación comparativa a las genealogías y el desarrollo de los Parques Naturales en España’, finançat pel Ministerio de Ciencia e Innovación i el programa FEDER. Ha gaudit d’ajudes a la investigació per part de diverses administracions, com ara l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert, i ha col·laborat en projectes expositius relacionats amb la perspectiva de gènere en els processos d’industrialització.

El treball premiat, Màquines de fil, cossos de ferro. Les dones treballadores a la indústria tèxtil d’Alcoi, és un projecte d’investigació antropològica realitzat des d’una mirada feminista i naix a fi de recuperar la memòria de dones treballadores que formaren part de la societat industrial alcoiana. Concretament al sector tèxtil, una indústria fortament desenvolupada a poblacions de les comarques centrals com Alcoi, Ontinyent, Cocentaina o Muro, i que sens dubte ha marcat les societats i el tarannà d’este territori.

El treball se centra en la població d’Alcoi entre els anys 60 i 90, i és un relat coral amb les veus i l’experiència de vida de les dones treballadores que han viscut estos anys entre fàbriques, tallers i als salons de les seues cases amb màquines de cosir treballant a destall. Les dones han sigut gran part de la força de treball al tèxtil, però malauradament no apareixen a la literatura. Per tant, el que s’ha volgut fer des d’este treball ha sigut una revisió de la història construïda on incloure a eixa part de la població oblidada, per tal de reduir l’esbiaix de gènere que hi ha als treballs històrics sobre el tema

El Premi d’Investigació Joan Francesc Mira es convoca cada any amb l’objectiu de contribuir a la investigació, l’estudi i la difusió de l’antropologia sociocultural a la Comunitat Valenciana, a més de promocionar els joves investigadors i estudiants de l’àmbit antropològic. Els treballs presentats poden tractar qualsevol temàtica, sempre que es realitzen des d’una perspectiva antropològica. El premi està dotat amb 2.000 euros i la publicació de l’obra en la col·lecció de L’ETNO. Museu Valencjà d’Etnologia.