• La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, amb el president del Consorci Ribera i Valldigna, Voro Montañana, i la diputada Mentxu Balaguer visiten les obres on l’àrea de Medi Ambient de la Diputació ha invertit més de mig milió d’euros

29/03/2023

Les obres restauració ambiental i l’adequació per a l’ús públic d’una zona ocupada per l’antic abocador de Guadassuar s’executen a bon ritme i estaran acabades, previsiblement, al mes de juliol. Els treballs adjudicats a l’empresa de Transformació Agrària S.A., TRAGSA, compten amb un pressupost d’execució de 598.365 euros per part de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València

Per a la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó, “la recuperació paisatgística i ambiental és un exemple de recuperació de zones degradades, com és l’antic abocador i que acabades les obres d’adequació, serà un espai que podrà gaudir la ciutadania”.

La diputada Mentxu Balaguer ha remarcat “la importància per a la comarca de la recuperació ambiental de la zona” mentre que el president del Consorci Ribera – Valldigna, Voro Montañana ha destacat “són unes obres molt esperades i que gràcies a la Diputació podrem recuperar un espai degradat, un abocador clausurat en maig de 1998 i annex al complex de valorització de residus domèstics del municipi de la Ribera Alta”.

Este antic abocador de residus no perillosos presentava, en els seus inicis, un forat a causa de l’activitat extractiva de matèries primeres per a la construcció, el qual es va anar omplint d’aigua procedent de la infiltració del reg dels camps dels voltants. Esta làmina d’aigua ocupa una superfície d’1,22 hectàrees i un volum aproximat de 100.000 m³.Ja que el seu buidatge no és possible, la solució proposada per al seu tractament és un filtre verd.

Els filtres verds es poden definir com a sistemes passius de depuració, constituïts per llacunes o canals poc profunds, amb plantes pròpies de zones humides, anomenades macròfites, en els processos de les quals la descontaminació s’executa simultàniament per components físics, químics i biològics. Les plantes aquàtiques contribuïxen a l’acció depuradora assimilant els nutrients i aportant oxigen.

Es tracta d’un sistema de depuració senzill que, en general, no requerix energia externa per a funcionar, ja que l’aigua es mou per gravetat, i els processos com el de ventilació es produïxen mitjançant l’intercanvi gasós de les macròfites. En estos sistemes l’aigua entra per un extrem de la cel·la, circula a través del llit de graves que suporten a les plantes i ix depurada per l’altre extrem. En els buits existents entre les graves es desenvolupen poblacions bacterianes que realitzen l’acció transformadora de la matèria orgànica.