• Cada dijous entre el 27 d’abril i el 25 de maig, a les 19 hores, el museu propietat de la Diputació projectarà documentals sobre grans falsificadors de la història recent
  • El cicle es completarà, el 24 de maig, amb una taula redona amb el títol ‘Falsificar art: entre el delicte i el delit estètic’

25/04/2023

El Museu Valencià de l’Ilustració i la Modernitat (MuVIM) enceta un nou cicle de cinema, en este cas documental, titulat ‘L’art de l’engany’, com a activitat que completa i complementa l’exposició ‘Fals: L’art de l’engany o l’engany de l’art’, que es pot visitar en la Sala Parpalló del museu fins el 3 de setembre.

“La vida i obra d’un falsificador pot ser tant o més interessant que la d’un artista. Alguns falsificadors, de fet, s’han convertit en autèntics genis de la impostura artística, en generosos filantrops, en personatges famosos. Tant, que s’han escrit llibres i s’han fet pel·lícules sobre la seua vida, algunes de les quals es podran veure en el MuVIM a partir del proper dijous 27 d’abril. A l’era dels fake news, el MuVIM vol parlar de fake art per saber quantes veritats —sobre l’art, sobre la vida— s’amaguen darrere de tanta mentida”, comenta la diputada del MuVIM, Gloria Tello.

Dins del cicle es projectaran les pel·lícules Fraude (Orson Welles, 1974), Un falsificador genuino (Jean-Luc Leon, 2015), Oswald, el falsificador (Kike Maíllo, 2022), Made you look. Una historia verdadera sobre arte falsificado (Barry Avrich, 2020) i Art and craft (Cullman, Grausman, Becker, 2014).

Les sessions tindran lloc tots els dijous, des del 27 d’abril fins al 25 de maig, a les 19 hores, a la Sala d’Actes del museu propietat de la Diputació. Totes les projeccions seran presentades per Carmen Gracia, historiadora de l’art i comissària de l’exposició, i a continuació hi haurà un breu col·loqui amb el públic assistent. Les pel·lícules es podran gaudir en versió original subtitulada a l’espanyol (VOSE).

Com saber que una obra es falsa

Cada any es produixen milers de fraus amb obres falsament atribuïdes a artistes de renom. Parlem de delictes contra la propietat intel·lectual, els drets d’autor o la falsedat documental. De fet, des que el 2014 es creà la Unitat de Patrimoni de la Policia de la Generalitat Valenciana,ja ha confiscat un total de 6.105 obres d’artnomés a la Comunitat Valenciana. Les obres inautèntiques que es troben exposades al MuVIM, de no haver sigut interceptades, hagueren arribat a un valor de mercat de 51,7 milions d’euros. Es tracta de la quartaactivitat delictiva que més capital d’origen il·lícit genera, només per darrere del tràfic d’armes, drogues o persones.

¿Com podem saber, però, que una obra d’art està falsificada? ¿De quina manera es detecta el frau o s’encenen les alarmes? ¿Com actua la policia? ¿Quines instàncies i amb quins mètodes científics investiguen i determinen la falsedat d’una obra d’art? Per parlar de tot això, el cicle es completa  amb una taula redona que, el 24 de maig a les 19 h, comptarà amb la presència de Carmen Gracia, historiadora de l’art, Gemma Contreras, directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVACOR+I), Antonio López, cap de la Unitat de Patrimoni de la Policia de la Generalitat, a més d’Amador Griñó, cap d’exposicions del MuVIM

Orson Welles per a inaugurar el cicle

El dijous 27 d’abril, el documental Fraude (F for fake. Vérités et mesonges,Orson Welles, 1974) serà el protagonista de la primera sessió del cicle. En el film, Orson Welles reflexiona sobre la figura del falsificador Elmyr de Hory, però aprofita per parlar-hi també de la seua trajectòria, començant per la mentida que el va fer mundialment famós: la retransmissió radiofònica d’una falsa invasió marciana basada en ‘La guerra de los mundos’ de H.G. Wells, que en realitat parlava de la por que aleshores tenien els nord-americans a ser envaïts pels soviètics.I és que Welles sabia que moltes vegades cal mentir per a dir la veritat. En definitiva, ¿no és eixa l’essència del cinema, el seté art?