• La gira, que comença el pròxim 23 de juny a Petrés, inclou 11 representacions a la província de València a càrrec de la Diputació
  • Joan Font dirigix esta nova producció, que adapta al valencià l’òpera ‘La Ventafocs’, protagonitzada pels artistes del Centre de Perfeccionament

26/04/2023

‘Les Arts Volant’ estrena enguany una nova producció, ‘La Ventafocs’, l’adaptació al valencià de ‘Cendrillon’, de Pauline Viardot, que viatjarà per diferents poblacions de la geografia valenciana, gràcies a la col·laboració de Cultura de la Generalitat, l’àrea de Cultura de la Diputació de València i la regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València.

Este matí ha tingut lloc la presentació este nou muntatge, amb la presència del secretari autonòmic de Cultura, Ximo López, el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, i el director artístic dels Arts, Jesús Iglesias Noriega.

Ximo López ha assenyalat que ‘Les Arts Volant’, juntament amb la gira d’estiu ‘Les Arts amb Tu’, constituixen dos pilars fonamentals en l’obertura dels Arts a tota la ciutadania i al territori valencià, que han permés descentralitzar l’activitat artística del teatre per a fer partícip de l’òpera i la música clàssica a cadascun dels habitants de la Comunitat Valenciana.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha incidit en el compromís de la Diputació a acostar les representacions operístiques a les localitats de les comarques valencianes, en una gira per 11 localitats que s’inicia a Petrés i inclou a la xicoteta localitat d’Emperador.

Per la seua part, la regidora de l’Ajuntament de València i diputada de Teatres de la Diputació, Glòria Tello, ha destacat la col·laboració interinstitucional que permetrà les representacions en els barris de la Malva-rosa, el Cabanyal, Patraix, parc Central, Torrefiel, i la plaça de la Reina.

Per part seua, Jesús Iglesias Noriega ha agraït el suport institucional per a fer realitat ‘Les Arts Volant’, que ha qualificat com la “acció de proximitat i proximitat” més important de totes les propostes que integren el programa ‘Les Arts és Per a Tots’.

Iglesias Noriega ha recordat que més de 40.000 espectadors en 125 places i municipis de València, Castelló i Alacant, han tingut accés a la seua primera experiència lírica i han descobert a Mozart i a Martín i Soler. “Enguany la gran protagonista és un dels personatges més fascinants i a l’una desconeguts de la cultura europea: Pauline Viardot amb la seua última obra, ‘Centrillon’, una xicoteta joia de la lírica, per a la qual comptem amb el geni inqüestionable de Joan Font”.

Les Arts Volant

Guardonat en la recent edició dels Premis Òpera XXI com a millor iniciativa de foment i difusió de la lírica, el camió-escenari de ‘Les Arts Volant’ està especialment concebut per a divulgar i representar òpera en aquells llocs amb escassa activitat musical o on seria complicat dur a terme una representació per mancar dels mitjans tècnics o instal·lacions necessàries.

Els cantants i pianistes del Centre de Perfeccionament dels Arts conformen el repartiment de l’obra, que s’oferix amb els mateixos estàndards de qualitat artística i tècnica que una funció en Les Arts.

‘La Ventafocs’

‘Les Arts Volant’ aconseguix en 2023 la seua setena edició, que comença amb una nova producció, ‘La Ventafocs’, l’adaptació al valencià de ‘Cendrillon’, de Pauline Viardot.

El director i fundador de Comediants, Joan Font, adapta als Arts Volant el seu recent muntatge de l’òpera original, que es va estrenar el mes de febrer passat en el Teatre Martín i Soler. El director d’escena català, tot un expert en el ‘Teatre de carrer’, després de captivar al públic amb la seua moderna i hilarant visió de ‘La Ventafocs’, introduix ara nous elements i recursos escènics per a involucrar encara més al públic en la seua primera experiència operística.

La gira

‘Les Arts Volant 2023’ comença esta nova marxa el pròxim 23 de juny a Petrés. La gira inclou 11 representacions a la província de València a càrrec de la Diputació (Petrés, L’Eliana, Tuéjar, La Font d’en Carròs, Riola, Ademuz, Fontanars dels Alforins, Benifaió, Emperador, Ador i L’Alcúdia de Crespins.

Cultura de la Generalitat dota al projecte de dimensió autonòmica amb actuacions a les províncies de Castelló i Alacant i que, a més de les dos Capitals Culturals, Guardarmar del Segura i Geldo, contempla representacions de ‘La Ventafocs’ a Banyeres de Mariola, Borriana, Vistabella i Monforte del Cid.

El camió-òpera dels Arts inclou també parades a la ciutat de València, amb sis funcions en diferents barris a càrrec de l’Ajuntament de València.