• El museu de la Diputació obri al públic l’exposició organitzada pel Màster en Arts Gràfiques i comissariada per Begoña Jordá i Jose Armijo, que podrà visitar-se fins el 25 de setembre a la Sala Jerònima Galés
  • Les obres exposades són resultat d’un procés investigador d’experimentació gràfica i conceptual al voltant de la tipografia i els espais en blanc o buits, els quals no es llegixen, però sí es veuen en les composicions tipogràfiques

16/06/2023

El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) presenta l’exposició ‘El que no està escrit’, que reunix un total de 40 obres que experimenten al voltant de les formes no visibles de les lletres: la contraforma, l’espai entre caràcters o l’interlineat. La mostra, organitzada pel Màster en Arts Gràfiques i comissariada per Begoña Jordá i Jose Armijo, professors de la Universitat Politècnica de València, podrà visitar-se al museu de la Diputació des del 15 de juny fins al 25 de setembre, a la Sala Jerònima Galés.

Experimentació gràfica i conceptual sobre la tipografia

Les obres exposades són el resultat d’un procés investigador d’experimentació gràfica i conceptual al voltant de la tipografia, incidint en allò que no es veu. Mitjançant una gran diversitat de tècniques, les obres presenten diferents interpretacions al voltant de què són i quines funcions acomplixen els espais en blanc o buits que no es llegixen, però sí que es veuen en les composicions tipogràfiques.

Eliminant qualsevol component verbal, es pretén allunyar a les lletres del domini de la lingüística i aproximar-les al terreny visual, per a intervenir en elles com a objectes purament formals. Com afirmen els comissaris de l’exposició, Begoña Jordá i Jose Armijo, “tot allò atorgarà major visibilitat a la labor de tants dissenyadors de tipus que, amb el seu esforç i talent, han proporcionat una idiosincràsia especial i única a cada lletra dissenyada”.

‘El que no està escrit’ recull les obres de quaranta dissenyadors, entre els quals podem trobar figures clau del disseny gràfic valencià, nacional i internacional com Andreu Balius, Boke Bazán, Gimeno Gràfic, Diego Vainesman, SUC Estudio, Xavier Monsalvatje, Patricia Bolinches, Democràcia Estudio, Narcís Diez Belmonte, Arístides Rosell (Estudio Signo Visual), Rosa Deltoro, Cecilia Mariaca, Rosana Monrós (Locandia Studio) i Sebastián García Garrido, entre altres.

Una col·laboració consolidada

Des del 2016, el Màster en Arts Gràfiques organitza, junt amb el MuVIM, una exposició anual al voltant de l’experimentació tipogràfica (‘Caixa alta, caixa baixa’, 2016; ‘Lletramorfosi’, 2017; ‘Retalls tipogràfics’, 2018; ‘Perdent el tipus’, 2019; ‘Tipografia’m’, 2020; ‘Es pot xafar la línia’, 2021; ‘Text-pontàniament’, 2022). ‘El que no està escrit’ continua l’estela de totes estes mostres i presenta, una vegada més, diferents exemples de com, igual que en les primeres avantguardes artístiques, a través del disseny i l’art es pot aprofundir en el binomi de paraula i imatge que constituïx el caràcter tipogràfic.