El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i el director del Museu Valencià d‘Etnologia, Francesc Tamarit, han presentat l’exposició «Crònica de la Gran Guerra. L’Arxiu de Tànger», coproduïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i la Casa de la Imagen de Logronyo. A la trobada amb mitjans de comunicació també han assistit els comissaris de la mostra, Jesús Rocandio, Pablo San Juan, i el coordinador de l’exposició, Robert Martínez.
La nova proposta cultural exhibeix un centenar de fotografies de l’arxiu de Logronyo i, segons el diputat de Cultura, Xavier Rius, «és la preqüela de la nova etapa del museu; aquesta gran crònica feta imatge ofereix una visió, des de dins, de la vida en el front durant el primer conflicte mondial modern, açò és, des de la conceptualització moderna de la guerra», ha manifestat el diputat de Cultura Xavier Rius.
El Museu Valencià d’Etnologia es converteix hui en el primer museu a exhibir la més àmplia mostra –més d’un centenar d’imatges- de l’arxiu fotogràfic adquirit per la Casa de la Imagen de Logronyo després de ser trobat en un mercat ambulant de Tànger el 1999.
Una mostra de la col·lecció ha sigut exposada en la pròpia Casa de la Imagen de Logronyo –unes 40 imatges- i a l’Institut Francés, al novembre de 2014, a propòsit del centenari de l’inici de la Primera Guerra Mondial.
L’arxiu complet trobat a Tànger es compon de 500 plaques de vidre, totes elles originals negatius estereoscòpics, una especialitat fotogràfica que permetia veure les fotos en tres dimensions, «una tècnica habitual en l’època», assegura el comissari de l’exposició i director de la Casa de la Imatge de Logronyo, Jesús Rocandio.
Una troballa amb seqüeles
El comissariat de la proposta també és a càrrec del fotògraf Pablo San Juan, qui va localitzar aquest arxiu a Tànger i la troballa del qual li ha provocat «moltes alegries i alguna que una altra seqüela que perdura, com la reacció al·lèrgica que em va provocar la manipulació de les caixes i objectes infectats de fongs i espores. Els negatius estaven en un estat lamentable la deterioració del qual ha sigut detingut gràcies a la restauració i la digitalització de tots els materials», confessa Sant Joan.
El conjunt de l’arxiu mostra imatges realitzades entre 1916 i 1935 tot i que el material exposat tracta sobre la Primera Guerra Mondial. Les imatges de la Guerra Mondial són d’un valor estètic, històric i biogràfic incalculable. Tal com ha assenyalat el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, «la mostra té una dimensió etnològica indubtable perquè la Gran Guerra inicia un cicle històric del que encara som hereus».
Recorrent el Front Occidental, l’autor, un oficial de l’Exèrcit francés del servei d’automòbils, identificat com Pierre Antoine Henri Givord gràcies a la col·laboració de l’historiador Carlos Traspaderne, captura tots els aspectes de la contesa, dels moments banals i curiosos als cruels i descarnats.
En el seu automòbil descobert, retrata armes estranyes i soldats abatuts. És una visió realitzada per l’oficialitat en els estats de guerra. Una aproximació analítica i distant, però amb un olfacte estètic excepcional.
El fet que siguen els originals negatius indica que pertanyien al mateix fotògraf, i no poden ser còpies comercials, que lògicament sempre eren en positiu. De fet, aquestes imatges són completament inèdites i mai no van eixir de l’àmbit domèstic del seu autor.
Imatges en tres dimensions
«És un muntatge extraordinari que sembla una foto fixa de la cèlebre cinta de Kubrick, Paths of Glory, perquè narra una història terrible i colpidora des de la visió d’un oficial», comenta Jesús Rocandio
Al costat de les fotografies també s’exhibeix, entre altres objectes, un visor estereoscòpic que permet veure les imatges en tres dimensions i una maqueta de la Batalla de Verdun cedida pel Museu L’Iber dels Soldaditos de Plom de València.
També hi ha un audiovisual sobre la Primera Guerra Mundial, amb música de l’època «que no és excessivament dramàtica, sinó que ens serveix de contrapunt per a suportar les imatges», explica Rocandio.
Conferències, cinema i visites guiades
Segons ha avançat el director del museu, Francesc Tamarit, l’exposició es complementa amb un cicle de conferències, cinema i la programació didàctica destinada a joves de Secundària i Batxillerat que consistirà en una visita guiada a la mostra i la projecció de la pel·lícula de Stanley Kubrick, “Paths of Glory”.