La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó i el diputat de Medi ambient, Josep Bort, han anunciat aquest matí a Agullent la creació de la Unitat de Gestió Forestal “per a executar polítiques de prevenció i reforestació serioses i rigoroses”.

Tots dos dirigents s’han desplaçat fins al municipi de la Vall d’Albaida per a comprovar l’avanç de les obres de recuperació ambiental del barranc de la Font Jordana i per a visitar, acompanyats per l’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, i diversos tècnics municipals, la zona afectada per l’incendi de 2010.

Polítiques de reforestació efectives

Sobre la nova Unitat de Gestió Forestal, la vicepresidenta Maria Josep Amigó ha assenyalat la necessitat i urgència d’establir una política de reforestació efectiva, “cosa que, inexplicablement, no s’ha fet per part dels governs anteriors i que, lamentablement, ens porta a comprovar els efectes nocius que comporta”.

Coordinació institucional i social

Per a desenvolupar les noves línies actuació mediambientals de la Diputació “és imprescindible treballar en equip des de totes les administracions, al costat dels ajuntaments i la Generalitat, i comptant amb la indispensable aportació de la societat civil que, a través de grups ecologistes i agrupacions diverses actuen també sobre el territori”, ha comentat Amigó.

Tal com ha ressaltat la vicepresidenta, “cal passar a l’acció i donar respostes als nostres municipis amb solucions serioses i efectives”.

Planificació i Gestió Forestal

En aquest sentit, el diputat Josep Bort ha incidit en la voluntat del nou equip de govern de la Diputació “per a revertir errors i situacions anteriors com la falta de planificació i gestió forestal”.

Segons ha destacat Bort, “la gestió forestal és una qüestió de primer ordre per a molts municipis valencians les necessitats dels quals estaven desateses i que passen a ser l’objectiu principal de la nova Unitat de Gestió Forestal”.

La Unitat de Gestió Forestal atendrà estudis d’ordenació i gestió forestal, prevenció d’incendis, reforestacions i posada en valor del patrimoni natural per a asseure les bases que fonamentaran la distribució de recursos.

Distribució territorial estratègica de brigades

Entre els recursos, el diputat de Medi ambient ha citat les brigades “que fins ara no han seguit una distribució territorial estratègica i, amb aquests nous pilars i la coordinació amb altres sectors de la gestió forestal, la prevenció d’incendis i l’extinció, com són els bombers, donaran una resposta més eficient davant les necessitats reals”.

Josep Bort ha avançat que la gestió futura de la nova Unitat Forestal es basarà en estudis previs de necessitats de reforestaració i ordenació de muntanyes municipals. A partir d’aquestes anàlisis prospectives, la Unitat de Gestió Forestal escometrà plans de prevenció i actuació enfront d’incendis i una distribució racional de brigades “per a posar en valor uns recursos naturals tan valuosos i identitaris com són els de la Vall d’Albaida”, ha dit Bort.

Per la seua banda, l’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, ha agraït la visita de la vicepresidenta i del diputat “i la seua disposició per a oferir respostes als problemes i necessitats que hem plantejat”.

“He volgut mostrar les conseqüències del greu incendi de 2010 per a poder estudiar noves vies de recuperació i restauració mediambiental de la nostra serra”, ha comentat Pla.

Treball a bon ritme en la Font Jordana

La comitiva també ha visitat les obres de recuperació ambiental i paisatgística del barranc de la Font Jordana, iniciades fa unes setmanes. L’actuació se centra en els 400 metres de barranc que corren paral·lels al parc fins a l’encreuament del camí del cementeri i pretén recuperar aquest espai d’alt valor natural però agredit pels processos erosius, la invasió de vegetació a un barranc i la presència de residus.

El projecte de recuperació d’aquest tram del barranc té un pressupost de 57.125euros que seran assumits en un 15% per l’ajuntament i en un 85% per la Diputació de València, entitats que a principis d’any signaren un conveni per a fer realitat aquest projecte dins del seu programa de recuperació d’espais degradats.

La intervenció contempla la neteja de residus sòlids, la contenció del talús generat per la construcció del parc, l’eliminació d’espècies vegetals al·lòctones i l’actuació en els arbres i arbustos de ribera existents per a potenciar el seu creixement.  A més es plantaran espècies autòctones adequades a l’espai i s’obrirà una senda pel llit del barranc per a poder passejar a peu. El projecte compta amb la corresponent autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Una altra de les singularitat del projecte és que l’actuació projectada també contempla la restauració i consolidació de l’estructura del pont de pedra que existeix al costat de l’actual.

Agullent foto_Abulaila (6)