a Sala d’Exposicions de La Granja de la Costera exhibeix l’exposició itinerant “Comarques en blanc i negre: La Costera” produïda pel Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i adaptada, per a l’ocasió, amb 64 fotografies inèdites del municipi.

El projecte expositiu itinerant “Comarques en Blanc i Negre” recupera i exhibeix la memòria fotogràfica de les comarques valencianes reflectint la vida quotidiana de pobles i ciutats.

Després de ser inaugurada a Xàtiva, la mostra va iniciar en 2011 un periple per La Costera, on ja s’ha exposat a Moixent, Vallada i, ara, a La Granja de la Costera fins el 10 de gener.

L’exhibició de les fotografies és la segona part del projecte. Abans, en una primera i molt important fase, hi ha una campanya de recollida de materials fotogràfics “Passa la foto”.

Recollida de materials fotogràfics: Passa la foto

L’objectiu de la campanya “Passa la foto” és recopilar part del patrimoni fotogràfic, un reflex del temps passat, a través d’imatges quotidianes captades pels propis ciutadans.

Passa la foto possibilita l’augment dels fons de l’arxiu fotogràfic del Museu Valencià d’Etnologia i dels diferents museus i arxius locals amb els quals el museu estableix convenis de col·laboració i que permet completar les imatges de l’exposició.

Imatges de la vida quotidiana, caminant per la ciutat, en el camp, jocs de xiquets, en el treball, en la festa, fotos d’estudi, retrats de moments importants (el naixement, les noces), fotos que ens parlen d’oficis, de comerços, d’indumentària tradicional, de moda, d’activitats femenines, infantils, de religiositat popular o de conflictes socials. Fotos de l’àlbum familiar i d’afeccionats que van testimoniar un temps, un moment.

L’exposició. Comarques en blanc i negre: La Granja de la Costera

El projecte expositiu comarcal del Museu Valencià d’Etnologia es completa amb l’exposició que mostra una selecció de fotografies vinculades a la comarca i a la localitat on és exposada, estructurades en quatre grans apartats: espais, habitar, treballar i conviure.

La mostra inclou fotografies de format mitjà on queden arreplegades les singularitats de la comarca, els espais desapareguts, el treball diari, les transformacions del paisatge, oficis, festes, la religiositat popular, costums tradicionals, l’aparició de la modernitat, les indumentàries, el canvi social, l’agricultura tradicional.

Unes fotografies que marquen el pols de la quotidianitat de les gents de la comarca, fotografies que mostren vida, detalls oblidats (els interiors dels ultramarins, el treball de l’espart, la trilla, els animals de càrrega, el treball dels ferrers, el mercat, la matança del porc, les colles juvenils, els balls en la plaça o en la societat musical, la vida en el carrer).

Els materials fotogràfics recollits en la campanya “Passa la foto” que no es mostren en l’exposició per motius d’espai es visionen en pantalles digitals.