El diputat de Cooperació Internacional, Emili Altur, ha presentat hui les jornades de treball per a convertir les compres de les administracions en un acte de responsabilitat social i mediambiental. Les jornades destinades a treballadors de l’administració local s’han encetat este matí al Centre de Suport a la Immigració de València, i continuaran els propers dies a diferents capitals de comarca, celebrant una reunió el dimarts a Llíria -al Camp de Túria-, el dimecres li tocarà el torn a Burjassot, a l’Horta Nord, i per últim, dijous, a Camp de Morvedre finalitzarà aquest cicle a Sagunt.
Tal i com ha afirmat el diputat Emili Altur, “des de la Diputació de València i en concret des de l’àrea de Cooperació Internacional, és d’especial interés fomentar les activitats formatives dirigides a responsables i tècnics de l’administració local amb l’objectiu d’impulsar una major participació i concienciació dins de l’activitat que exerceix o es pot exercir des dels municipis en l’àmbit de la Compra Pública Ètica”.
Esta jornada s’emmarca dins de les activitats previstes en el conveni realitzat per la Diputació de València en col·laboració amb la Coordinadora Valenciana d’ONGD, que forma part del Consell Assessor de la Diputació de València.
L’objectiu del treball conjunt entre ambdues organitzacions és donar orientacions, recomanacions i criteris generals sobre determinats aspectes tant normatius com de gestió per part de persones qualificades en esta materia per a aplicar-ho en l’activitat dels ajuntaments i fer més efectiva la Compra Públca Ètica en l’administració local.
La Compra Pública Ètica fa referència i té una repercussió directa en temes com els contractes públics que introdueixen criteris ètics, relatius al compliment de convencions internacionals i estàndards sobre condicions laborals dignes, salaris mínims, drets dels treballadors, lluita contra el treball infantil, etc. donant preferència en les seues compres a aquells proveïdors i productes que aposten per criteris o estàndards més exigents, com són els estàndards de Comerç Just.
La seua importància ve de que les administracions públiques dediquen a la contractació al voltant del 19% del PIB i això les converteix en el major contractant pel seu volum i influència sobre els mercats locals i el seu entorn.
En este sentit, l’impacte de les polítiques locals de compra pública ètica en ajuntaments, posseeixen un potencial de canvi significatiu produint un efecte cascada sobre els hàbits de consum de les empreses proveïdores i respecte a la ciutadania, i per tant, els aspectes normatius referents a la contractació pública deuen incorporar principis bàsics de transparència i no discriminació en les distintes fases de contractació de manera que utilitzen el seu pressupost públic de la manera més eficient, entenent per tal no sols els factors econòmics sinó també els ambientals, ètics i socials.
“Crec- ha destacat el Diputat de Cooperació Internacional- que és important poder introduir estos criteris en les activitats i en les accions de consum diari que es fan des dels ajuntaments, com per exemple, introduint en la mateixa administració expenedors de productes procedents del Comerç Just, com el cafè, o fomentant-los en les activitats socials i lúdiques com per exemple en les cavalcades, les festes populars, les jornades esportives o qualsevol tipus de representació”.
Per últim, Altur ha afegit que “és necessari que des de les administracions publiques locals donem suport a iniciatives i espais com els que ens reuneix hui ací, en el que estan presents les organitzacions no governamentals i l’administració local, per a que articulem models de gestió i de transparència que ens permeten generar unes polítiques de cooperació més realistes i eficaces, i que siguen capaces de donar resposta a les exigències que ens demanden els ciutadans”.