Els quatre grups polítics que formen el govern de la Diputació de València: PSOE, Compromís, València en Comú i Esquerra Unida, han presentat aquest dimarts la comissió de investigació que s’aprovarà en el ple de la setmana vinent amb la intenció d’esclarir les presumptes irregularitats comeses tant en la Diputació com en els seus organismes depenents en els últims deu anys.
La comissió naix d’una moció recolzada per tots els grups i s’emmarca en la idea de «streptease integral» de la corporació que va exposar el president, Jorge Rodríguez, durant el seu discurs d’investidura. «El nou camí de la Diputació és el del compromís ferm amb la transparència, mostrar la gestió i investigar tot tipus de responsabilitats que puguen derivar-se’n», ha explicat Rodríguez, que ha afegit que «no solament es tracta de conèixer què ha passat en la casa sinó de prendre les accions necessàries perquè els diners defraudats es tornen».
En la mateixa línia s’ha expressat la vicepresidenta, Ma Josep Amigó, que ha avançat que «sempre que siga possible jurídicament ens personarem com a acusació i exigirem responsabilitats en l’àmbit civil i penal». «Entenem que tant el PP com Ciudadanos votaran a favor d’una moció que va en benefici dels ciutadans», ha considerat Amigó.
Aquesta personació de la Diputació com a acusació en l’operació Taula és un dels tres eixos sobre els quals gira la moció, al costat de la comissió informativa especial, que estarà presidida pel diputat de Transparència, Roberto Jaramillo, i una auditoria de la contractació i els comptes de la corporació i els seus organismes depenents que comptarà amb participació ciutadana. En concret, formaran part de l’equip de treball les universitats i la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD). El president de la Comissió Informativa Especial, Roberto Jaramillo, ha apuntat que «l’elecció del diputat de Transparència, que no estava en la casa, és una demostració clara de que aquesta comissió no serà una pantomima i arribarà fins als últims extrems». «Ací va començar tot i perquè la Diputació deixe de ser un lloc fosc ha d’obrir-se la porta a la ciutadania perquè participe en aquest treball de investigació», ha assenyalat Jaramillo en referència als experts de la universitat i la PACD. Per la seua banda, la portaveu d’Esquerra Unida, Rosa Pérez, que va presentar la macrodenuncia que va donar origen a la investigació que va acabar amb la imputació de l’expresident, Alfonso Rus, el seu cap de gabinet, Emilio Llopis, els exvicepresidents Máximo Caturla i Juan José Medina i desenes de càrrecs polítics i funcionaris, ha destacat la intenció de «cercar la responsabilitat política encara que ara mateix el tema estiga judicialitzat». «Aquesta comissió de investigació començarà a funcionar només s’alce el secret de sumari i cridarem a tots els que apareguen en este sumari, entre ells Alfonso Rus». «Per descomptat no serà una pantomima com la comissió que es va obrir en l’abril i en la qual no aconseguim que compareguera Rus», va avançar Rosa Pérez. En l’acte han estat també presentes els portaveus del PSOE i Compromís en la Diputació, Pablo Seguí i Xavier Rius, que han donat mostra de la unitat del govern en el camí de la transparència.