La Diputacióde València ha començat els tràmits per a desenvolupar un estudi sobre la sostenibilitat de la festa de les Falles, en el qual es valoraran tant els aspectes econòmics com els socials i els ambientals.
L’estudi comptarà amb la participació de tots els sectors implicats i la ciutadania, i l’acompanyarà un manual de pràctiques sostenibles en Falles, que es difondrà amplament perquè tant fallers com la resta de ciutadans puguen disfrutar, amb responsabilitat individual, d’unes festes més sostenibles.
Cada any es fan nous avanços i esforços per minimitzar l’impacte ambiental de les Falles, però la tendència encara no s’ha generalitzat i la sostenibilitat mai no ha estat una peça clau en la planificació i evolució de la festa, per això els materials de construcció dels monuments són en la majoria dels casos altament contaminants en combustió i la brutícia és a sovint massa protagonista.
El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha dit que les Falles «han de ser un exemple d’avanç cap a la sostenibilitat». Per tant —segons ha afegit Bort— «hi ha molts processos, molts actes, moltes accions en la festa en què l’empremta de la sostenibilitat pot millorar les Falles, fer-les més respectuoses amb el nostre planeta, millorar els records dels visitants i enorgullir els nostres pobles i les nostres generacions futures».
En paraules de Bort, «la nostra sostenibilitat com a poble passa també perquè les nostres festes i tradicions evolucionen davant dels nous nivells de consciència mediambiental, social i cívica».
Des dels seus orígens, la festa ha crescut tant geogràficament com econòmicament i ha rebut un nombre important de visitants cada any. La candidatura actual a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i la difusió amplificada de les xarxes socials fan preveure escenaris futurs amb un major increment de turistes, amb tots els avantatges i desavantatges que açò té per a l’economia, la societat i el medi ambient.
En aquest sentit, cal tenir en compte l’estudi sobre l’impacte econòmic de les Falles que la Cambra de Comerç i la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de València estan elaborant i que s’inclourà en el Pla Estratègic de les Falles.
És per tant el moment idoni per a plantejar la introducció de criteris que permeten evolucionar la festa per a poder disfrutar de les Falles alhora que cuidem l’economia, les persones i el medi ambient, i així s’entén amb la declaració de la UNESCO, que exigeix com a salvaguarda que la declaració de patrimoni mantinga, entre altres aspectes, l’imperatiu de desenvolupament sostenible.
Aquesta demanda està a peu de carrer, tant per part de molts fallers com per la resta de ciutadans i institucions, i així es constata en els canvis introduïts enguany, que tenen en compte les demandes de veïns i comerciants.
«Hui l’evolució ha de ser la nostra revolució en molts camps, i en les nostres festes i tradicions havem de ser capaços d’evolucionar davant de les noves realitats» —ha dit el diputat.
Una de les principals característiques de la festa de les Falles, i així s’arreplega en la candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, és que, al contrari del que és habitual en la majoria de festes, la festa pròpiament dita no es restringeix ni a un punt específic de la ciutat ni a un municipi concret, ja que s’estén per molts de les comarques valencianes.
«Les nostres festes són un reflex del que som com a societat. Per això, si canviem en les nostres formes de fer i entendre la nostra relació amb el planeta, si cada dia ens esforcem per ser més sostenibles, és lògic que les nostres festes hagen de reflectir aquesta evolució» —ha conclòs Bort.