El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha participat en l’obertura de la XIV Trobada de joves investigadors en Paleontologia que se celebra en el municipi d’Alpuente del 13 al 16 d’abril i que reunirà a més de 150 ponents i assistents de diferents països del món.
Xavier Rius ha assenyalat en la seua intervenció que els valencians “som un poble de tradició investigadora, amb universitats de gran nivell i amb joves els treballs dels quals són reconeguts internacionalment però oblidats en la nostra terra”. En aquest sentit, el diputat de Cultura ha destacat el valor de les troballes fòssils situades en les comarques valencianes, com les dels municipis de Titaguas i Alpuente, i ha assegurat que des de la Diputació “considerem imprescindible el compromís de les administracions públiques amb la recerca científica i continuarem col·laborant per a la difusió científica, cultural i turística del nostre patrimoni paleontològic, per ser a més un element que pot contribuir a la reactivació econòmica de les comarques de l’interior”. Aquest congrés, que s’ha inaugurat en el Museu de Ciències Naturals de València, adquireix per primera vegada un caràcter internacional amb la participació de joves investigadors procedents d’Espanya, Bèlgica, Finlàndia, Suècia, Alemanya, Itàlia, Hongria, Polònia, Grècia, Xina, Canadà, Estats Units, Argentina i Brasil.
La Diputació promou els jaciments valencians
Aquest congrés de Paleontologia obri una nova etapa d’internacionalització que pretén consolidar les trobades anuals que organitza l’Ajuntament d’Alpuente i la Universitat de València, i en els quals la Diputació de València col·labora per als desplaçaments dels joves als diferents jaciments dels municipis valencians. Un dels objectius dels organitzadors és demostrar que la conjunció entre ciència, cultura i turisme ajuda a la reactivació econòmica de les comarques de l’interior, que alberguen aquest llegat natural amb un potencial atractiu internacional. La trobada ha sigut organitzat per un equip de joves investigadors de diverses institucions, com són la Universitat de València, el Museu Paleontològic d’Alpont, el Museu Valencià d’Història Natural, el Museu nacional de Ciències Naturals, la Université de Liège (Bèlgica), la University of Bristol (Regne Unit) i la Universitat Federal do Rio de Janeiro (Brazil). La internacionalització del congrés permetrà l’intercanvi d’experiències i l’exposició d’estudis i anàlisis d’investigadors d’aquestes universitats. La trobada es desenvoluparà durant quatre jornades de treball, en les quals es duran a terme conferències d’investigadors de reconegut prestigi internacional i on els joves participants mostraran els seus projectes i recerques. Es realitzaran també excursions amb l’objectiu de donar a conèixer l’important patrimoni paleontològic de la Comunitat Valenciana, com ara visites guiades al Museu de Paleontologia d’Albiente, el jaciment amb petjades de dinosaure de Corcolilla, declarat Bé d’Interès Cultural per la Unesco, i es visitaran alguns punts d’interès en la comarca del Racó d’Ademús. A més, en l’obertura del congrés, els participants han visitat el Museu de Ciències Naturals de València per a conèixer la col·lecció “Rodrigo Botet” del quaternari de Sud-amèrica, els fòssils dels jaciments neógenos de la nostra Comunitat i l’holotip del losillasaurus giganteus, el dinosaure sauròpode trobat en la localitat de Losilla de Llaures en els anys noranta.