El Servei de Medi Ambient de la Diputació de València està realitzant als col·legis de les nostres comarques les jornades de tallers ambientals que, com a premi, han obtingut els col·legis guanyadors de la segona edició del Concurs Ambiental Escolar. Amb aquest concurs es pretén que els xiquets i xiquetes busquen informació i s’interessen per temàtiques ambientals (canvi climàtic, aiguamolls, eficiència energètica, mobilitat, soroll, biodiversitat, consum responsable…) de forma que a poc a poc es sensibilitzen i consciencien de la importància que tenen els actes quotidians, de cadascú individualment sobre la resta del món.
En este sentit, ahir dimarts es realitzaren les jornades de tallers ambientals a Ademús, al col·legi rural agrupat (CRA Ademuz), amb la presència de l’alcalde, Angel Andrés Gonzàlez, i hui dijous, a Xest, al col·legi “San José de la Montaña”. A Xest ha assistit la Vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, l’alcalde de Xest, José Morell Rosel i la regidora d’Educació, María Angeles Llorent, els quals han felicitat i agraït la participació i la implicació d’alumnes i professors en la sensibilització i conscienciació ambiental.
Amigó ha volgut remarcar que la conscienciació dels més menuts, a casa i a les escoles, en la lluita contra el canvi climàtic “és clau per poder combatre’l, si no els fem estimar la natura i tot el que l’envolta no arribarem enlloc”. A més, ha destacat aquesta iniciativa des de l’àrea de Medi Ambient com a “més que coherent amb el propòsit dels qui ara governem la Diputació”. En aquest sentit ha destacat: “per nosaltres és una prioritat l’escologia com ho vam demostrar quan només arribar vam decidir dedicar-hi una àrea exclusivament a Medi Ambient i que no estiguera, com a element menor com passava abans, dins l’àrea de Cooperació Municipal”
En aquesta jornada els xiquets i xiquetes han experimentat i s’han conscienciat de la importància de cuidar el recurs “aigua”, tan valuós com escàs, la problemàtica de contaminar-lo, ja que disminueix encara més la seua disponibilitat i dels efectes econòmics, socials i ambientals de la sequera i la desertificació, tan amenaçadores en la nostra província. A més, en este laboratori es treballa la petjada de carboni, oferint als professors una sessió per treballar i aconseguir disminuir la petjada de carboni a l’escola.
Tots estos experiments es duen a terme sota el prisma de la sostenibilitat i de les conseqüències del canvi climàtic, en un escenari singular que representa un laboratori real, amb tres educadors ambientals que introdueixen els alumnes en estos conceptes.
A l’acabar la jornada, s’ha fet entrega a cada xiquet de ’adhesius” amb comportaments sostenibles a casa i d’un diploma de bones pràctiques que cada classe haurà de signar i comprometre a respectar-lo.