La diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho, ha anunciat hui en la inauguració de la Ruta dels Sentits de Tavernes de la Valldigna que València Turisme recolzarà la creació del Centre Blau en la torre de Guaita.

Pilar Moncho ha felicitat l’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, perquè «la recuperació de la torre de Guaita i la creació de la Ruta dels Sentits és un exemple de les accions que volem potenciar en les comarques valencianes, que prioritzen els recursos naturals i garanteixen un turisme sostenible i inclusiu perquè totes les persones puguen gaudir d’ell». A més, la diputada ha destacat el treball del taller d’ocupació que ha fet possible la recuperació de la torre de Guaita.

Moncho ha participat en el recorregut inaugural per la Ruta del Sentits al costat del diputat provincial de Medi ambient, Josep Bort i l’alcalde de Tavernes de la Valldigna Jordi Juan. A la visita també ha acudit el cap de servei d’Assistència i Inspecció Turística de la Direcció General de Turisme, Javier Herraiz, en representació del secretari autonòmic de l’Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer.

Xicoteta inversió i gran resultat

L’Ajuntament de Tavernes, a través de la Regidoria de Turisme, va iniciar fa uns mesos l’execució del projecte de restauració i revaloració de la torre de Guaita. L’actuació s’ha dut a terme amb un pressupost de 50.000 euros, dels quals 25.000 corresponen a l’Agència Valenciana de Turisme i l’altra meitat van ser a càrrec del consistori.

Jordi Juan ha explicat que «amb aquesta actuació recuperem i posem en valor un lloc emblemàtic, la torre de Guaita de Tavernes i, a més, la fem accessible per a totes les persones. Estem revaloritzant l’entorn, incloent-ho dins de la Ruta dels Sentits, que és una activitat candidata a Sender Blau dins del concurs que ha presentat ADEAC, i al mateix temps volem fer d’aquest increïble lloc un Centre Blau, també amb ADEAC, per a continuar posant en valor tots els recursos turístics ambientals i educatius que té Tavernes».

El projecte permet divulgar la torre de Guaita, declarada monument BIC, i també convertir-la en un centre d’activitats turístiques sostenibles. D’aquesta manera, l’Ajuntament facilitarà el coneixement del patrimoni cultural, natural i històric de la torre de Guaita, al mateix temps que ofereix una visió global de totes les torres del litoral valencià.

Llenguatge Braille i Codis QR

El condicionament de la Torre Guaita ha inclòs, entre altres obres, la pavimentació dels voltants i l’adequació de les vies d’accés. A més, s’han instal·lat unes planxes de ferro que, simulant una història en relleu, inclouen alguns paratges de Tavernes de la Valldigna com la mateixa torre o la muntanya de les Creus.

Des del taller d’ocupació també s’han fet diverses millores, com la creació d’un jardí vertical que forma part del conjunt paisatgístic de la torre. Els alumnes del taller han introduït filtres naturals per a purificar l’aigua i han instal·lat un sistema de reg per degoteig en la zona.

La Ruta dels Sentits està senyalitzada amb cartells informatius que inclouen els textos en braille i codis QR que obrin enllaços des del mòbil a àudios explicatius en valencià, castellà i anglès.

Excursió de l’ONCE

A la visita inaugural també han acudit un grup de 50 persones de l’ONCE que després de recórrer la ruta dels sentits, han gaudit del nou espai de la torre de Guaita. Cal recordar que l’ONCE ha incorporat la Ruta dels Sentits a la seua oferta d’excursions habituals.