L’exposició “Faixa roja, Faixa blava. La pilota valenciana”, produïda pel Museu Valencià d’Etnologia i el Museu de la Pilota del Genovés, s’exposa des de hui, i fins al 22 de maig, en la Casa del Pou-Museu Històric i Artístic de la Llosa de Ranes.
El Centre Cultura La Beneficència va tenir exposada l’obra fins a març de 2014; des d’aquest moment, l’exposició ha viatjat per més de 15 municipis de tota la província, en els quals ha sigut visitada per al voltant de 50.000 persones.  Durant huit segles, la pilota ha conviscut amb el poble valencià, en paral·lel al seu desenvolupament i als seus diferents moments històrics. La mostra compleix amb la vocació didàctica amb la qual va ser creada per a difondre l’esport autòcton de la pilota i donar a conèixer entre els valencians les seues particularitats.

En la mostra s’explica com es fabriquen els elements essencials del joc, les pilotes, a més de com són els recintes on es practica cada disciplina i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó.
“Faixa roja, faixa blava’” convida també a reflexionar sobre el que ha avançat aquest esport. Així, es mostra la indumentària de mitjans del segle passat i l’actual, un element en el qual s’observa l’enorme avanç que ha donat la pilota en aquestes dècades.

El material exposat consta de panells informatius, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics, diferents tipus de pilotes i utillatge, així com diversos audiovisuals.
L’exposició també aborda la pilota valenciana més enllà de l’àmbit estrictament esportiu, mostrant tot allò que embolica al joc, com la rellevància social dels jugadors i de les relacions entre ells, la presència i la participació del públic, les normes, les modalitats, els equipaments i la percepció que tradicionalment ha tingut la societat valenciana d’aquest esport. Al llarg de l’any 2015, l’exposició ha estat a Paiporta, Alzira, Torrent, Riba-roja de Túria, Guadassuar, Alboraia, Quart de Poblet i Vinalesa. En el 2016, s’ha exposat a l’Eliana i a Oliva, i el pròxim 25 de maig es traslladarà a Sumacarcer.

Més informació sobre l’exposició