El consell d’administració de la Institució Alfons el Magnànim–Centre Valencià d’Estudis i Investigació de la Diputació de València ha aprovat en la sessió de hui la proposta del director Vicent Flor de designació de les persones que estaran al front dels quatre instituts que configuren la nova estructura del Magnànim: el catedràtic de Sociologia i vicerector de la Universitat de València Antonio Ariño dirigirà l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura; el catedràtic d’Astronomia i Astrofísica Vicent Martínez, el de Ciències Físiques i Naturals; el director del Departament de Filosofia, Anacleto Ferrer, el d’Humanitats i Patrimoni, i el catedràtic d’Història Contemporània Ismael Saz, el d’Història. El consell també ha acceptat la proposta de Flor per a designar les professores Josepa Cucó i Beatriz Santamarina com a directores de la Coŀlecció d’Antropologia.
La reunió l’ha presidida el diputat de Cultura, Xavier Rius, qui ha destacat que es tracta de persones «amb una àmplia trajectòria docent i investigadora en la Universitat, i estic segur que acompliran l’objectiu de convertir el Magnànim en un instrument útil al servei de la societat de la província potenciant la relació i la coŀlaboració amb universitats i centres investigadors i culturals».
Per la seua banda, Flor ha dit que «tots els instituts i coŀleccions tindran com a eix comú el foment de la qualitat en la investigació, la divulgació, la coŀlaboració amb el món universitari i l’atenció especial, sense oblidar altres àmbits de la realitat social i lingüística de la província».
Antonio Ariño dirigirà l’Institut de Ciències Socials i Cultura
Antonio Ariño, catedràtic de Sociologia de la Universitat de València i vicerector de Cultura, serà el responsable de l’Institut de Ciències Socials i Cultura, que es planteja com a objectiu prioritari «la creació, l’anàlisi i la transmissió d’informació sistemàtica sobre la societat valenciana per a impulsar i participar en el debat social, tant entre el món acadèmic i polític com en la societat en general, sobre les qüestions més actuals».
Com a punt de partida l’Institut proposa fer una àmplia enquesta estudi de l’estructura social de la província que permeta actualitzar les dades a l’abast dels investigadors. Ariño espera també reforçar la coŀlaboració amb les universitats, tant pel que fa a la publicació d’investigacions com al foment de la investigació universitària mitjançant beques i premis alhora que es crearà una coŀlecció de divulgació que permeta arribar a un sector més ampli de la població.
El Magnànim també procurarà crear espais de debat socials en àmbits diferents i impulsarà «la creació d’un laboratori social que contribuisca a trobar respostes i solucions als principals problemes de la societat».
Vicent Martínez encapçalarà l’Institut de Ciències Físiques i Naturals
Una de les novetats d’aquesta nova etapa del Magnànim és l’atenció a l’àrea de les ciències físiques i naturals, de la qual es farà càrrec Vicent Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València.
Martínez centrarà l’actuació de l’Institut al voltant de tres línies: investigació científica, divulgació i difusió de la ciència i publicacions. Per a fomentar la investigació, es becaran anualment tres projectes d’investigació desenvolupats per les universitats o centres d’investigació de la província amb resultats ja publicats a alguna revista científica perquè elaboren una publicació divulgativa. Martínez aposta alhora per una estratègia de divulgació molt activa en les xarxes socials amb conferències i congressos, i paraŀlelament per la «creació d’una coŀlecció de divulgació científica on s’exposen temes de rigor científic i on s’ha de compatibilitzar el rigor científic, l’estil amé i la qualitat literària».
L’Institut d’Humanitats el dirigirà Anacleto Ferrer
El director del Departament de Filosofia de la Universitat de València, Anacleto Ferrer, dirigirà l’Institut d’Humanitats, i explica que centrarà els seus esforços, a través de les coŀleccions ja existents, en «la difusió del pensament contemporani, amb atenció especial al pensament crític actual, les obres i tendències actuals de filosofia, la teoria de les arts, la comunicació, la teoria política i els estudis fets per investigadors espanyols, principalment valencians».
Altres dels objectius proposats són la publicació d’obres de l’humanista Lluís Vives, la celebració de congressos i jornades, la convocatòria de beques predoctorals i postdoctorals i l’increment de la coŀlaboració amb altres editorials universitàries espanyoles per a publicar coedicions.
L’Institut d’Història el dirigirà Ismael Saz
L’encarregat de dirigir l’Institut d’Història (una de les matèries de més tradició al Magnànim) serà Ismael Saz, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València, qui vol combinar estudis sobre l’espai valencià i espanyol amb els d’àmbit internacional amb la traducció de materials que hui no estan publicats en valencià o castellà i l’organització de congressos, jornades i conferències, sempre recordant —indica Saz— que «el nostre objectiu no és competir amb les universitats, que són el referent de l’activitat investigadora, sinó complementar-les».
Saz ha explicat que es crearà una coŀlecció de llibres adreçada prioritàriament a estudis d’història contemporània i teoria i metodologia, i una altra d’estudis clàssics i moderns, alhora que es promourà la creació de beques d’investigació per afavorir les noves generacions d’investigadors.
Josepa Cucó i Beatriz Santamarina crearan la nova Coŀlecció d’Antropologia
La Coŀlecciód’Antropologia és una de les noves apostes de l’etapa actual del Magnànim i la responsabilitat de la seua creació i direcció recaurà de forma compartida entre la catedràtica Josepa Cucó i la professora Beatriz Santamarina (ambdues del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València), que comptaran amb la coŀlaboració d’un comité científic format per Albert Moncusí (Universitat de València), Camila del Mármol (Universitat de Barcelona), Montserrat Soronellas (Universitat Rovira i Virgili) i Fernando Villaamil (Universidad Complutense de Madrid).
Segons han explicat les directores, «la coŀlecció naix amb l’ambició de convertir-se en un referent nacional i internacional en l’àmbit de l’antropologia sociocultural mitjançant la publicació de monografies de caràcter nacional i internacional, compilacions sobre autors de prestigi reconegut i edicions amb caràcter monogràfic sobre temes d’actualitat i interés».