El Museu Valencià d’Etnologia presenta hui a les 20 h l’exposició «Uruguai en guaraní. Presència indígena missionera», que romandrà en la Sala II del Museu fins al 26 de juny.
Es tracta de la primera exposició internacional itinerant d’arqueologia uruguaiana que es fa a Espanya, fruit de la coŀlaboració entre el Museo de Arte Precolombino e Indígena de l’Uruguai (MAPI) i el Museu Valencià d’Etnologia. La mostra reflecteix el treball científic de més de vint anys de l’arqueòloga Carmen Curbelo i el seu equip amb el Programa de Recuperación del Patrimonio Indígena Misionero (PROPIM), de la Facultat d’Humanitats i Ciències de l’Educació, i el suport del Centre Universitari de Tacuarembó, de la Universidad de la República.

 

«Uruguai en guaraní», des del títol, que es refereix a l’origen indígena del nom del país, es proposa reafirmar l’existència en el territori actual del país del sistema de missions jesuítiques que va desenvolupar la Companyia de Jesús i després altres ordres religioses en els segles XVII i XVIII i del seu llegat cultural, que arriba fins als nostres dies.

 

Aquesta exposició, comissariada per Luis Bergatta i muntada amb el suport del Ministeri de Relacions Exteriors de l’Uruguai, reafirma el compromís del MAPI de ser un pont per a la difusió de la producció acadèmica cap al conjunt de la comunitat, i en aquest context busca promoure la revaloració i el coneixement dels grups originaris de l’Uruguai, un país que no compta amb grups indígenes que hagen mantingut ininterrompudament les seues pràctiques culturals, com sí ocorre en altres països de l’Amèrica Llatina.