El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha assistit a les V Jornades de Museus Locals, organitzades pel Museu Valencià d’Etnologia a la Font de la Figuera amb el títol «Comunicar museus locals. Formes i ferramentes».

Xavier Rius ha encoratjat els tècnics i els gestors culturals «a continuar establint aquestos vincles d’intercanvi d’experiències com una manera d’optimitzar els recursos i posar en valor el patrimoni i les coŀleccions de la província».

Les jornades s’han celebrat en el Museu Històric i Etnològic la Costera i han comptat amb la participació de més de seixanta professionals i estudiants procedents de tota la Comunitat Valenciana. El programa ha consistit en tres ponències a càrrec de Laura Martínez, Santos Mateos i Eusebio López, totes sobre la comunicació de l’activitat dels museus.

Jornades de formació específica

El Museu Valencià d’Etnologia i el Servei de Formació de la Diputació de València posaren en marxa el 2012 un programa de formació específica dirigit a millorar la gestió dels museus etnològics locals i propiciar un marc de debat i trobada entre els professionals d’aquestos sectors.

Durant aquestos anys s’han abordat temes relacionats amb la museografia, l’inventari del patrimoni etnològic i els programes educatius, entre altres. Per a enguany, es proposà una jornada pràctica en què s’analitzaren les ferramentes necessàries perquè els espais etnològics locals incrementen la comunicació social.

Més enllà de la presència en les xarxes socials, la rapidesa i, en alguns casos, la fugacitat dels seus continguts, els museus continuen tenint necessitats de comunicació per a difondre millor el seu missatge, situar les seues activitats en els mitjans i consolidar la seua imatge de marca entre la comunitat.

A més del vessant científic, les jornades nasqueren amb vocació de fer conéixer als professionals i els estudiants els museus etnològics de la província. Per això, cada any la proposta es programa en un museu local.