La campanya 2016 del Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC) de l’Àrea de Cultura de la Diputació compta amb un pressupost superior als tres milions que generarà més de 2700 activitats i accions culturals de caràcter anual en els municipis valencians.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha afirmat que “estem molt orgullosos del reforç que ha tingut la campanya del SARC enguany, que ja està completament en marxa”. El diputat ha explicat que “a part de les convocatòries tradicionals, enguany s’introdueixen dues noves convocatòries que han tingut molt bon acolliment, com són els Projectes Culturals Intermunicipales i una convocatòria especial per a Festivals i Certàmens Culturals, que ambdues es resoldran en breu”. L’ampli perfil d’activitats es tradueix en cinc convocatòries diferents que cobreixen les necessitats municipals i les diferents disciplines culturals del sector professional i associatiu de l’àmbit cultural, i permeten als municipis elaborar una programació cultural estable al servei dels seus habitants.

Convocatòries de les subvencions

El pressupost de la convocatòria de Promoció Cultural ascendeix a 2.170.000 euros, la qual cosa suposa un augment de 900.000 euros respecte a l’any anterior, en una clara aposta per millorar les programacions locals per part de la Diputació, segons ha explicat Rius. Aquesta convocatòria gestiona les principals necessitats de les programacions anuals municipals, a través de les modalitats d’Arts Escèniques, Música, Tallers Didàctics, Tradicions i Arts Plàstiques. D’altra banda, la convocatòria de Festes Populars complementa les programacions, afegint un toc lúdic en les celebracions festives dels pobles valencians, amb un pressupost de 580.000 euros. Finalment, el programa d’Equipaments Municipals Culturals pretén dotar als ajuntaments del material necessari per a condicionar els espais tancats de sales i cases de cultura, principalment. D’aquesta manera, es produeix l’estalvi de lloguers successius i es milloren de forma permanent els diferents espais culturals. Aquesta convocatòria compta amb un pressupost de 305.600 euros.

Dues noves convocatòries

La primera d’elles, la de Projectes Culturals Intermunicipales, intenta optimitzar recursos compartits entre municipis, de tal manera que es produïsca una major vertebració territorial i es complisca l’objectiu de poder oferir alhora, de forma més econòmica i sostenible, recursos culturals de qualitat a la ciutadania. A aquesta modalitat se li han assignat 100.000 € de pressupost. El diputat Xavier Rius ha assegurat que “l’Àrea de Cultura té la intenció de reforçar més encara el SARC per a futures campanyes, principalment els projectes intermunicipales, que han tingut molt bon acolliment”. Rius ha afirmat que enguany s’han rebut 14 projectes, però que els municipis estan preparant molts més per al pròxim any. L’altra novetat d’aquesta nova legislatura la compon el programa de Festivals, Mostres i Certàmens Culturals amb una dotació de 130.000 euros. Rius ha explicat que “aquest programa serveix per a agrupar als antics projectes singulars, de manera que tots siguen de concurrència pública”. Així, es podran presentar aquells projectes que siguen considerats especials per la seua projecció nacional o internacional, que s’hagen realitzat en almenys cinc edicions i on la participació de companyies o empreses valencianes en les activitats programades siga d’almenys un 20%.