El Museu Valencià d’Etnologia ha presentat hui el Festival Etnomusic 2016, un cicle de concerts de música tradicional valenciana i del món que es realitzaran els dijous del mes de maig i juny a partir de les 20:15 en els patis del Centre Cultural la Beneficència. L’entrada als concerts és gratuïta prèvia recollida d’entrades en el Museu a partir del dimarts anterior a cada concert.
El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha explicat que “amb el Festival Etnomúsic volem que València siga referència internacional de la música étcnica” i ha subratllat la importància que en aquest cicle de concerts es pose en valor la nostra música tradicional alhora que es dóna a conèixer el que es fa al voltant del món. Francesc Cabañés, representant del Museu, ha explicat que “aquest projecte es va iniciar fa 12 anys i ara inicia una nova etapa en la qual es pretén construir un festival que adquirisca continuïtat i potència dins del marc cultural de València”. Els components de Reina Roja i de Sis veus per al poeta han agraït “el suport fonamental” oferit per les institucions a l’hora de dur a terme aquest projecte. L’objectiu d’Etnomusic és presentar la música d’arrels mediterrànies, com la música tradicional valenciana, presentada amb plantejaments moderns i actuals de Carles Dénia i Xaluq, el flamenc i la cobla de Reina Roja o la música balcànica interpretada per Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Així com oferir música d’altres orígens culturals, a través de Thaïs Morell, procedent de Brasil. A més el festival inclou un homenatge a Vicent Andrés Estellés de la mà de 6 dones en l’espectacle Sis veu per al poeta. El Festival forma part dels cicles d’activitats culturals que organitza el museu cada any al voltant de la cultura tradicional i la diversitat cultural. Entre ells es pot destacar a més de l’Etnomusic, Etnocimema, les conferències de caràcter acadèmic Etnoxerrades o la Fira de Museus Locals Etnopobles. Carles Dénia inaugura el Festival Etnomusic
L’encarregat d’inaugurar el festival aquesta vesprada serà Carles Dénia amb el seu nou espectacle “L’home insomne”. Es compon d’un repertori popular amb arrels valencianes i els cànons més tradicionals, com són les seguidilles, malaguenyes, albaes, jotes, fandangos o el cant d’estil. Un concert de fons musicals compartits sense fronteres idiomàtiques que sonen en la veu i en les cordes de Carles Dénia i la Nova Rimaire noves, fresques i actuals. Carles Dénia ha sorprès a la crítica i al públic per la seua qualitat tècnica i expressiva. Procedent del jazz, ha aconseguit renovar i enaltir el cant d’estil i les diverses fórmules de la música tradicional valenciana, fonts d’inspiració de les quals es nodreix per a crear temes molt personals de gran una bellesa Guitarrista, cantaor, compositor i arranjador, va estudiar en el Departament de Jazz de Royal Conservatoire of the Hague de l’Haia, a Holanda. Ha recorregut mig món amb diverses formacions i orquestres i els seus discos anteriors, “Tan alta com va la lluna” (Comboi Records, 2008) i “El paradis dels paraules” (Comboi Records, 2011), han obtingut nombrosos guardons i merescut els elogis dels crítics musicals. Carles Dénia s’acompanya de la rondalla La Nova Rimaire, formada per Tóbal Rentero amb la guitarra, guitarrón, bandúrria i llaüt, Vicent Carrasco a la guitarra i guitarrón i Paco Lucas i Carlos Lucas amb el llaüt i la bandurria.