La Diputació de València participa amb una oferta formativa variada i uns quants tallers i activitats des dels departaments d’Educació, Medi Ambient, Joventut, Igualtat i Normalització Lingüística en la Primavera Educativa organitzada per la Conselleria d’Educació durant aquest cap de setmana a València.
Amb el lema «Un riu d’educació valenciana», el vell llit del riu Túria s’omplirà d’exposicions amb els treballs dels alumnes, estands amb tallers, presentacions de pòsters sobre projectes i tot tipus d’experiències que milloren la qualitat de l’ensenyament en el sistema educatiu valencià.
Oferta dels centres de la Diputació
L’Àreade Benestar Social i Educació de la Diputació presentarà l’oferta educativa dels diferents centres de formació que gestiona en la província a través de punts informatius i mitjançant l’organització de tallers.
El Centre de Formació Professional Adaptada la Misericòrdia, que imparteix programes formatius per a jóvens d’entre 16 i 21 anys que no han aconseguit els objectius de l’ESO, organitza dos tallers: «Percussió interactiva, convivència i narracions», divendres a les 19 h, dissabte a les 19 h i diumenge a les 12:30 h; i «Despertant l’enginy: aprenentatge de l’elaboració artesanal de bijuteria», divendres a les 18 h, dissabte a les 18 h i diumenge a les 11 h.
La Unitat Tècnica de l’Institut Valencià d’Audiofonología (IVAF) presenta una activitat expositiva audiovisual per a mostrar els serveis i activitats singulars que la Unitat ofereix per a l’atenció, la formació i la integració de les persones sordes de totes les edats, des de bebés a persones adultes, les seues famílies i altres centres educatius.
El Centre Educatiu d’Integració Preferent, CEIP-IVAF Lluís Fortichté tres places per aula reservades per a alumnes amb deficiències auditives. Aquest cap de setmana, a més d’informar sobre les seues propostes a través de panells amb imatges i vídeos, organitza els tallers «L’arbre dels somnis de la teua escola ideal» i «Escriu i pinta el teu nom en llengua de signes». Els xiquets que visiten l’estand també podran fer-se una foto amb les seues famílies en un divertidasessió fotogràfica.
L’Escola de Viticultura i Enologia de Requena ofereix cicles formatius en Activitats Agràries, Treballs Forestals i Coneixement del Medi Natural, Gestió Forestal, Indústries Alimentàries, Oli d’Oliva i Vins. Els interessats en la seua oferta formativa podran informar-se al llarg del cap de setmana en els seus punts d’atenció i participar en un tast d’olis i mel, i en el taller anàlisi dendrocronològic «L’edat dels arbres».
Un altre dels centres de la Diputació que portarà la seua oferta formativa a la Primavera Educativa és l’Escola de Capatassos Agrícoles de Catarroja, que ofereix cicles formatius en Producció Agroalimentària, Jardineria i Floristeria, Paisatgisme i Medi Rural, i Gestió Forestal i del Medi ambient. Aquest centre ha organitzat un total de nou tallers educatius: «La Jardineria vertical i el paisatge urbà», «Papiroflèxia», «Reconeixement d’espècies arbòries i arbustives», «Orientació en muntanya», «Reconeixement de sòls», «Identificació d’insectes», «Aprendre a fer esqueixos i repicar plantes», «Anàlisis de sucs i fruites» i «Aprendre a diferenciar ous ecològics i convencionals».
Amb el fi d’acostar els beneficis dels aliments ecològics i les varietats autòctones als més joves, l’Àrea de Benestar Social i Educació de la Diputació de València ha firmat un conveni de coŀlaboració amb el sindicat agrari La Unió de Llauradors per a oferir el projecte educatiu «Ecolina a les aules». Els interessats en conéixer-lo millor podran assistir al taller «Introducció a l’agricultura ecològica» divendres a les 13 , a les 15:30 i a les 17 h; dissabte a les 10, a les 11:30 i a les 13 h, i diumenge a les 10, a les 11:30 i a les 13 h.
Música i teatre per la igualtat
Per la seua banda, els departaments de Joventut, Esports i Igualtat de la Diputació presentaran els programes municipals de Joventut que es desenvolupen en la província i les estratègies contra la desigualtat i la violència de gènere.
Aquesta delegació ofereix quatre tallers: «Música hip–hop per la igualtat», a càrrec del Coŀlectiu d’Estudiants de Guinea Equatorial al Món, divendres de 12 a 15 h; «Sostenibilitat i medi ambient», a càrrec del grup Inspira’t, de l’Associació Plena Inclusió, dissabte de 10 a 14:30 h; «Teatre per a la transformació social: gènere i diversitat», per Teatre Caixó, dissabte de 12:30 a 16 h, i un taller de ball rock & roll ambel lema «Diversitat i igualtat» diumenge de 12 a 15 h.
El Servei de Medi Ambient de la Diputació, que organitza activitats d’educació ambiental en els centres educatius de la província, també participa en la Primavera Educativa 2016. Dissabte d’11 a 14 h proposa teatre interactiu familiar amb l’obra Ànima ciutat i el seu metabolisme urbà; per la vesprada, de 17 a 20 h, presenta el taller «Energies renovables, sí», en el qual els xiquets podran crear les seues xapes pròpies i fotografiar-se en una gran sessió fotogràfica. I diumenge organitza dos tallers més: «El laboratori contra el canvi climàtic», d’11 a 14 h, i «Energies renovables, sí», de 17 a 20 h.
El valencià en la Fira dels Idiomes
Finalment, la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació participarà en la Fira dels Idiomes, on mostrarà les campanyes de promoció del valencià que du a terme en coŀlaboració amb les oficines de promoció del valencià dels ajuntaments.
D’altra banda, la Unitat de Normalització Lingüística estarà en el congrés sobre multilingüisme i la inauguració de l’Arbre de les llengües, una escultura que representarà l’harmonia de la diversitat lingüística i servirà d’homenatge a Ramon Llull pel set-centé aniversari de la seua mort.
A més d’estar present amb uns quants estands, la Diputació ha facilitat el transport fins a València de més de dos-cents centres educatius de les comarques de la província, alguns ajuntaments i universitats amb seus en els municipis amb el fi que la Primavera Educativa arribe a cada racó de la província.