El durant dècades catedràtic de filosofia de la Universitat de València i crític d’art Romà de la Calle tornarà a la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació per a dirigir les col·leccions d’art, segons ha anunciat hui el director Vicent Flor. Amb aquest nomenament, De la Calle col·laborarà de nou amb la Diputació de València després de la seua dimissió com a director del MuVIM (i el consegüent cessament com a director del Aula de les Arts feta pel Consell d’Administració del Magnànim el 8 de setembre de 2010) a causa de la censura institucional per ordre de l’aleshores vicepresident de la Diputació, Máximo Caturla, l’any 2010 de diverses fotografies de l’exposició “Fragments d’un any”, que recollia una selecció de la Unió de Periodistes Valencians de treballs de diversos fotoperiodistes valencians.
Al respecte, Flor ha declarat que “estem molt satisfets de què Romà de la Calle haja acceptat la nostra proposta, perquè així podrem reprendre l’etapa fructífera que va desenvolupar l’Aula de les Arts del Magnànim entre 1998 i 2010. El seu currículum i la seua trajectòria com a professor, crític d’art i gestor cultural avalen indiscutiblement el nomenament”. I ha afegit que recuperar de la Calle és un “acte de justícia i a favor de les llibertats públiques”.
Publicació de llibres “paralitzats”
Actualment són tres les col·leccions d’art que publica la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació: “Fonaments”, “Formes Plàstiques” i “Itineraris”, i precisament les tres varen ser creades durant l’etapa de Romà de la Calle i impulsades per ell com a coordinador de l’Aula de les Arts del Magnànim (1998-2010). La col·lecció “Itineraris” publica biografies i estudis sobre artistes valencians contemporanis, mentre que “Fonaments” està dedicada a estudis teòrics al voltant de l’art i l’estètica i “Formes Plàstiques” dóna a conèixer investigacions i treballs d’història de l’art valencià. De la Calle ja ha iniciat els contactes amb autors per preparar els propers títols que es publicaran en aquestes col·leccions. A més, el seu regrés permetrà recuperar alguns llibres que estaven en procés de publicació en 2010 i que van ser “paralitzats” després del seu cessament.
Filòsof, escriptor, traductor i crític d’art
Romà de la Calle (Alcoi, 1942) és filòsof, escriptor, traductor i crític d’art. Catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de València-Estudi General, ha estat professor de tres universitats al llarg de 45 anys, durant els qual ha dirigit més de 90 tesis doctorals. Ha estat President de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Carles i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando (Madrid). Va dirigir al llarg de deu anys l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València i ha estat director del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) (2004-2010), a més de coordinar l’Aula d’Art de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València (1998-2010). Autor de més d’una dotzena de llibres de recerca en temes d’estètica i de història de les idees estètiques, també ha publicat tot un seguit de monografies d’artistes contemporanis i nombrosos textos de crítica d’art. Pertany a patronats, consells i comissions culturals i/o acadèmics diversos i en l’actualitat és professor honorari de la Universitat de València.