El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha participat en una jornada sobre la mobilitat no motoritzada i planificació territorial estratègica organitzada per l’Ajuntament d’Alzira dins del cicle de jornades “Medi ambient, Salut i Alimentació”. L’objectiu era analitzar el paper de la mobilitat no motoritzada dins de les estratègies de desenvolupament cap a la sostenibilitat i el paper de l’administració en el seu impuls. 

 Josep Bort ha assegurat que “un dels eixos clau de la Infraestructura Verda, recollida en la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, és la mobilitat no motoritzada en el territori” que s’aconseguirà “mitjançant la creació d’una xarxa de vies i itineraris ciclistes que facilitaran la mobilitat interurbana, connectarà recursos estratègics i servirà per a aprofitar les potencialitats d’oci, turisme i esport que ofereix el territori”.

 Aquest pla està alineat amb les polítiques de desenvolupament que marca la Unió Europea. En aquest sentit, el diputat ha destacat que un ús massiu de la bicicleta suposarà una forta reducció de les emissions de CO2, alhora que es reduirà el consum energètic del sector del transport. A més, es millorarà la qualitat de vida en les poblacions mitjançant el foment d’hàbits de mobilitat saludables. Finalment, Bort ha assenyalat que també es crearan noves oportunitats d’ocupació gràcies a les activitats econòmiques associades a l’ús de la bicicleta i al desenvolupament no motoritzat del territori. 

  El diputat ha destacat l’esforç de coordinació que s’està fent entre les diferents administracions i ha assenyalat que la xarxa autonòmica no motoritzada “no estarà basada en grans obres sinó en infraestructures ja existents i en petites actuacions per a unir carrils bici, camins rurals i vies verdes amb una senyalització i un llenguatge comú”. A més, ha subratllat que aquesta infraestructura “permetrà promocionar el nostre patrimoni natural, històric i cultural, fomentant el desenvolupament del cicloturismo en les nostres comarques i una nova forma d’habitar més conscient i respectuosa amb el territori”. 

 El regidor de Medi Ambient d’Alzira, Pep Carreres, ha sigut l’encarregat d’obrir aquesta jornada, que estava dirigida a càrrecs polítics, tècnics municipals, veïns i representants d’organitzacions ciutadanes. En ella també han participat el tècnic de Medi ambient de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Oscar Giménez, qui ha presentat el projecte sobre el traçat de l’antic Trenet de Carcaixent, seguit de l’escriptor i divulgador de turisme ambiental i de mobilitat sostenible Paco Tortosa. Per a finalitzar la jornada, s’ha celebrat una taula redona amb els participants.