La vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó ha assistit aquest matí a l’acte de lliurament del XXIV Premi de Convivència, celebrat en el Palau de la Generalitat, en el qual la Fundació Professor Manuel Broseta ha guardonat Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), representat en l’acte per la responsable de l’oficina d’Acnur a Espanya, Francesca Friz-Prguda.

La gala ha estat presidida pel president de la Generalitat, Ximo Puig, i ha comptat amb la coŀlaboració de l’actriu Elena Anaya com a ambaixadora de bona voluntat. En la seua intervenció, l’actriu ha denunciat que, dels 16.000 refugiats, només se n’han acollit 18 fins avui.

Per la seua banda, Amigó ha mostrat satisfacció pel reconeixement amb aquest premi a la faena que fa Acnur en la protecció, ajuda i acompanyament als refugiats i desplaçats per persecucions i conflictes.

Francesca Friz-Prguda ha subratllat que «cal un consens total i robust entre totes les forces democràtiques per a salvaguardar el dret universal d’asil», i ha proporcionat algunes xifres, ressaltant que hi ha més de 60 milions de refugiats al món i el 86% estan acollits en països en vies de desenvolupament. A més, ha dit que, en el que va d’any, ja han mort més de 1.300 persones en la mar Mediterrània quan intentaven fugir de zones de conflicte.

La FundacióProfessorManuel Broseta ha atorgat aquest premi anual a Acnur «per la seua tasca humanitària decidida i arriscada i la seua trajectòria intensa, arriscada i valenta, especialment en els darrers anys».

En les darreres edicions del Premi Convivència, el guardó s’ha atorgat a l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu, a l’activista pakistanesa Malala Yousafzai, a la doctora Pilar Mateo, a l’expresident Adolfo Suárez, als cossos i forces de seguretat de l’Estat, a les associacions ¡Basta Ya!, Jóvens contra la Intolerància i Gesto por la Paz, i als reis Joan Carles i Sofia, entre altres personalitats.