La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia presenta hui a les 19 h en la sala de lectura el llibre La regió en la pantalla. El cinema i la identitat dels valencians, de l’autora Marta García Carrión. Aquest acte, presentat per Robert Martínez Canet, s’emmarca dins del programa «En veu alta a la biblioteca».

L’origen i el desenvolupament d’aquest llibre se situa en l’encreuament de tres preocupacions. En primer lloc, el llibre aborda la reflexió sobre com s’ha construït històricament la identitat dels valencians a partir de la seua representació al llarg de la primera meitat del segle XX. L’autora pretén indagar fins a quin punt el cinema participà en la creació d’un imaginari coŀlectiu sobre els valencians i quines imatges, símbols i narracions composaren al llarg del temps aquest imaginari. Per a fer açò, un eix analític ineludible va ser situar el cinema en un magma cultural més ampli (la noveŀla, la pintura, la música, la fotografia o les festes populars), en el qual el cinema nasqué i es va desenvolupar al llarg de la primera meitat del segle passat.

El Museu continua així amb el cicle «En veu alta a la biblioteca» que es desenvolupa al llarg d’enguany i comprén unes quantes presentacions de llibres relacionats amb l’antropologia i l’etnologia.

Conferència sobre indumentària tradicional

La conferència sobre indumentària tradicional valenciana oferida ahir en el Museu Valencià d’Etnologia a càrrec de Francesc Xavier Raussell, reconegut especialista d’aquest tema, va comptar amb la presència de setanta assistents.

En la xarrada, Raussell va donar les claus interpretatives de l’evolució del vestit tradicional valencià des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, i destacà el vestit icònic i representatiu per a la festa i els balls més rituals. A més, va explicar la diferència entre la roba a l’antiga, cridada historicista, i la tradicional, coneguda com a representativa. Per a iŀlustrar didàcticament tots aquestos conceptes, es van mostrar diferents conjunts amb roba tradicional. José María Candela, conservador del Museu, va ser l’encarregat de presentar el conferenciant.