El Museu Valencià d’Etnologia inaugura dimecres que ve, 8 de juny, una mostra antològica que recorre el quart de segle de carrera del fotoperiodista Gervasio Sánchez en 160 fotos.
Aquesta mostra, organitzada amb motiu de la concessió del Premi Nacional de Fotografia 2009, atorgat pel Ministeri de Cultura, representa una llarga travessia per 25 anys de treball obstinat en un fum d’escenaris bèŀlics i postbèŀlics d’Amèrica Llatina, Europa, Àsia i Àfrica.
Arran de la mostra, el Museu Valencià d’Etnologia organitza un programa de visites guiades a l’exposició, en les quals el propi Gervasio Sánchez comentarà les fotografies. A més, abans de la inauguració, l’autor i la comissària, Sandra Balsells, impartiran una conferència sobre el tema de la mostra.
En el seu vast periple vital, Gervasio Sánchez ha sabut transcendir el qualificatiu de reporter de guerra amb un repte professional triple. En primer lloc, ha reafirmat les seues vocació i convicció nítides de fotoperiodista independent. Després ha incorporat als temes d’actualitat la construcció de projectes fotogràfics de llarg abast, més reflexius i minuciosos, que constitueixen un distintiu estratègic de la seua obra. I finalment ha contribuït perquè la fotografia documental espanyola tinga un reconeixement merescut com a obra fotogràfica intrínseca, situada amb tot el dret en circuits i espais museístics.
Segons la comissària Sandra Balsells, l’obra de Gervasio Sánchez «ofereix sense additius la visió extensa d’una geografia humana lacerada per la guerra, l’odi i la desolació, i al remat oblidada en el seu patiment».
Aquesta exposició contínua la relació estreta i reconeguda del Museu Valencià d’Etnologia amb el fotògraf cordovés, que ja va presentar el seu treball el 2008 i el 2013 en les exposicions «Vides minades» i «Desapareguts» respectivament.