El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, han participat en la jornada del Dia Mundial del Medi Ambient celebrada hui en el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV) en el port de Sagunt. L’objectiu d’aquesta jornada reivindicativa és informar i conscienciar sobre la necessitat de protegir el medi ambient.
Josep Bort ha explicat que “treballar per la conscienciació de la societat respecte a la importància del medi ambient és una labor que sempre hem de tenir en la nostra agenda”. Ha assenyalat també que “és imprescindible que aprofitem el potencial de canvi que té conscienciar a les generacions futures sobre la importància del medi ambient”. Tant Josep Bort com Ximo Puig i Elena Cebrian han realitzat una plantació d’espècies arbòries autòctones com a gest simbòlic de compensació de les emissions generades per aquesta activitat. El diputat de Medi Ambient ha subratllat la importància de tenir present al planeta en els nostres hàbits diaris perquè, segons ha assenyalat “els petits gestos sumen grans accions. Hem de ser conscients que formem part d’alguna cosa molt major i amb els nostres hàbits estem influint en el medi ambient que deixarem a les generacions futures”.

Activitats desenvolupades
La jornada s’ha celebrat de 10:00 a 14:00 en les carpes instal·lades en la zona exterior del CEACV, on ambdues institucions han dut a terme activitats i jocs orientats a entendre que és el canvi climàtic, quins són les seues conseqüències i quin ha de ser el nostre comportament perquè el nostre impacte en el mitjà siga el mínim possible, així com promoure la importància de conèixer i conservar la biodiversitat. Els tallers i jocs han estat coordinats per professionals de l’Educació Ambiental i tenien com a fil conductor la intervenció humana en la deterioració ambiental, de manera que s’ensenye a respectar i corregir el nostre comportament i relació amb l’ecosistema. Aquestes jornades cercaven formar, implicar i sensibilitzar sobre la importància de lluitar contra el canvi climàtic coneixent d’a prop els motius de l’escalfament global, l’efecte hivernacle, i les negatives conseqüències que està tenint per a la preservació del medi ambient i la biodiversitat. L’Àrea de Medi Ambient de la Diputació ha dut a terme les activitats “Funcionem com un hivernacle”, “Conseqüències de l’augment de la temperatura”, “El laboratori contra el canvi climàtic”, “Canvi climàtic i ecosistema litoral” i “Les zones humides en el paisatge litoral”. Per la seua banda, des de la Conselleria de Medi Ambient han desenvolupat les activitats “El joc de la pesca”, “Taller per a construir forns solars”, “Un peix al coll”, “Taller de les energies renovables” i “Marionetes: nigua i l’aigua”. Com a elements dinamitzadors, enmig de les carpes s’ha col·locat un termòmetre gegant de cartó, que arrancà al matí amb 45 graus. A mesura que els grups han passat per les carpes i s’han compromès amb el clima, el termòmetre ha baixat de temperatura.

També s’ha instal·lat un Photocall amb el lema “La Diputació batega per la sostenibilitat” i els assistents podran posar els seus missatges en un cartell per a publicar les fotos en les xarxes socials. A més de les activitats i tallers, s’ha estrenat l’audiovisual “El CEACV, una alquería on la vida bull”. Des dels perfils en xarxes socials de les institucions s’han impulsat els hashtags #DMMA2016 i #DiaMundialMediAmbient2016. D’altra banda, la Diputació col·labora en l’acte que l’Ajuntament de l’Eliana ha organitzat per a celebrar aquest dia mitjançant una activitat orientada a conèixer com afecta el canvi climàtic i les pràctiques inadequades en l’ecosistema litoral.