El Museu de Prehistòria i l’Ajuntament d’Olocau, en col·laboració amb València Turisme, celebren aquest cap de setmana la una noces íbera en el marc de les activitats de la Iberfesta 2016, un esdeveniment obert a tots els valencians que la seua temàtica gira entorn de la cultura ibèrica i el jaciment arqueològic del Puntal dels Llops.
Les noces íbera té més de 2.200 anys i els veïns d’Olocau tractaran de recrear cadascun dels seus elements. Avui al matí, després de la inauguració, s’oferiran diferents regals a la núvia, com a eines per a filar, confeccionats pels xiquets del CRA Carraixet d’Olocau, així com balls, oferits també pels alumnes d’aquest col·legi i del CEIP Castell del Reial de Marines.

A la vesprada, a partir de les 20:30 hores, es representarà als carrers d’Olocau el pacte matrimonial entre les dues famílies i la seua presentació en societat. Finalment, el diumenge a les 11:30 hores tindrà lloc la desfilada dels nuvis amb les seues famílies i el banquet nupcial en la plaça de l’ajuntament.  Amb aquest esdeveniment, la Diputació de València i l’ajuntament d’Olocau pretenen difondre el patrimoni arqueològic valencià d’època ibèrica del jaciment del Puntal dels Llops i promoure el seu ús i gaudi sostenible per a tota la societat valenciana. El Puntal dels Llops és un fortí del territori ibèric edetà habitat entre els segles V i III abans de Crist, excavat i consolidat pel Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València.

Compta amb un servei de visites guiades gratuïtes i amb una exposició permanent en la Casa de la Senyoria, gràcies a la qual cosa és un dels jaciments ibèrics valencians més visitats.
Programa Iberfesta Olocau 2016

A més de la celebració de les noces íberes, durant l’Iberfest d’Olocau 2016 es duran a terme altres activitats paral·leles. Durant tot el cap de setmana s’instal·larà “La Fireta dels ibers”, una fira artesanal situada en el carrer Major on també es podran visitar stands d’altres municipis de la Ruta dels Ibers de la Diputació de València i conèixer la seua oferta. Per primera vegada, s’ha organitzat una ruta de la tapa en els locals del municipi amb productes que es podien trobar en l’època ibèrica. La I Ruta de la Tapa Ibera és un recorregut gastronòmic pels diferents bars, locals i restaurants de la vila, que pretén mostrar el potencial que existeix en aquest sector a Olocau.  A més, igual que altres anys, s’han organitzat tallers didàctics gratuïts situats en el pati de la Casa de la Senyoria i organitzats pel Museu de Prehistòria de València, en els quals s’ensenyarà com s’utilitza un torn alfarero i les fases de la producció de la mel. Aquestes activitats es realitzaran el dissabte, al matí i a la vesprada, i les places són limitades. Els salons de la Casa de la Senyoria albergaran diferents exposicions i en la biblioteca infantil els més xicotets podran descobrir el passat a través de la lectura, acompanyats de bibliotecàries del Museu de Pehistòria de València. Finalment, l’Iberfest 2016 proposa visites guiades al jaciment del Puntal dels Llops, per a conèixer qui era Nauiba i on vivia. Les eixides estan programades el dissabte a les 18:00 i el diumenge a les 9:00, i caldrà apuntar-se amb antelació.