El cicle Etnocinema 2016, organitzat pel Museu València d’Etnologia, se centra enguany en mostrar els conflictes internacionals i les seues repercussions socials des de quatre punts de vista i s’emmarca dins de les activitats fetes amb motiu de l’exposició antològica de Gervasio Sánchez.

El cicle té quatre peŀlícules i documentals, que es projectaran cada dijous del 23 de juny al 14 de juliol a les 22 h. L’entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.

La primera projecció serà Persépolis, una peŀlícula francesa de dibuixos animats que aborda la pujada dels fonamentalistes al poder a l’Iran en plena guerra entre l’Iran i l’Iraq. La peŀlícula narra la història d’una xiqueta iraniana, Marjane, des de la revolució islàmica fins als nostres dies. Mentres està en marxa la guerra entre l’Iraq i l’Iran, i quan els fonamentalistes prenen el poder i forcen les dones a portar vel i empresonen milers de persones, Marjane descobreix el punk, ABBA i Iron Maiden. Quan arriba a l’adolescència, els seus pares l’envien a Europa, on coneix una altra cultura que no té res a vore amb la del seu país. La protagonista s’adapta bé a la nova vida, però no aguanta la solitud i torna amb la seua família, encara que açò signifique posar-se el vel i sotmetre’s a una societat totalitària.

Etnocinema 2016

El cicle de projeccions Etnocinema continuarà el 30 de juny amb els documentals Gervasio Sánchez, testigo de guerra i Vidas rotas. El primer és un documental de RTVE que segueix el fotoperiodista en un viatge a Sarajevo per a conéixer Adis Smajić, ferit per una mina antipersona quan tenia tretze anys. Vidas rotas mostra la duresa i la valentia de les víctimes de mines antipersona a Cambodja

La tercera projecció, el 7 de juliol, serà la del documental La guerra de sempre, inclòs en el cicle «Del Montgó a Manhattan, valencians a Nova York», que narra la situació de valencians que, en tornar d’Amèrica amb idees democràtiques, assumiren càrrecs institucionals abans de la Guerra Civil Espanyola.

Finalment, dijous 14 de juliol es projectarà En el valle de Elah, una peŀlícula nord-americana sobre les conseqüències de la guerra de l’Iraq en la família d’un soldat dels Estats Units.

Els darrers anys, el Museu Valencià d’Etnologia ha programat uns quants cicles de cine durant les darreres setmanes de juny i les primeres de juliol, sempre amb relació amb les mostres temporals exhibides durant el curs anterior. D’esta manera, s’han programat cicles d’Etnocinema com«Banda sonora» (2013, sobre l’exposició «Arriben bandes»),«Viatges de cine» (2012, sobre l’exposició «La ruta de la seda») o «Cicle de cine macedoni» (2011, relacionat amb l’exposició «Gitanos d’Hongria»).