L’Àrea de Cultura de la Diputació de València, encapçalada pel diputat Xavier Rius, en un any de govern a la Diputació de València ha elevat el nombre de convocatòries de pública concurrència, ha apostat per criteris objectius a l’hora de concedir-les i ha augmentat la dotació econòmica d’aquestes. Així, com explica Xavi Rius, “hem reduït al màxim els convenis singulars que fins ara primaven a l’àrea de Cultura i que eren objecte d’interessos i criteris arbitraris del polític de torn”. El diputat ha afegit que “per contra hem apostat decididament per la pública concurrència i els criteris objectius en les convocatòries d’ajudes a la cultura, de manera que hem arribat a més iniciatives i per això hem decidit augmentar la dotació econòmica”.

En aquest primer any de govern del canvi a la Diputació de València, el diputat Xavier Rius ha encetat a més noves línies d’ajuda a la Cultura com ara el primer programa d’ajudes a projectes culturals intermunicipals al qual s’hi han destinat 100.000 euros. Aquesta nova modalitat de projectes prima la coŀlaboració entre municipis amb l’objectiu d’optimitzar els recursos i dur a terme activitats que no es podrien fer individualment. Com assegura Xavi Rius, “amb aquesta nova modalitat de projectes, es podran dur a terme activitats que quedarien lluny de les possibilitats de cada ajuntament en solitari”.

El Programa de Projectes Culturals Intermunicipals, emmarcat dins del SARC, orienta les subvencions a projectes on concórreguen  un mínim de cinc municipis diferents i que complisquen una sèrie de criteris de qualitat i potenciació de la cultura en camps específics, com les arts escèniques, la música o les arts audiovisuals.

En aquesta primera convocatòria s’han arreplegat projectes de fins a 120 ajuntaments que han establert vincles de treball coordinadament. El programa s’ha dotat amb una partida global de 100.000 euros i ha tingut un acolliment exceŀlent, ja que s’hi han presentat fins a tretze projectes de distintes modalitats. El diputat de Cultura s’ha compromés a que aquesta línia coŀlaborativa augmente durant els pròxims anys, en els quals s’aniran sumant nous municipis i projectes.

Una comissió formada per la direcció i tècnics del SARC s’ha encarregat d’avaluar l’adjudicació dels projectes, que es farà pública en el termini d’una setmana.