L’Àrea de Cultura de la Diputació de València ha fet pública aquesta setmana la concessió de subvencions de quatre convocatòries del SARC a municipis de la província, després d’aplicar els criteris objectius de les bases a les sol·licituds.
El programa de Festes Populars ha rebut una concessió de 579.878 euros, de la qual es beneficiaren 190 municipis i 430 activitats o projectes. D’altra banda, 302.747 euros aniran destinats al programa d’Equipaments Culturals, amb 261 municipis beneficiats i 261 activitats. Les ajudes a Festivals, mostres i certàmens ascendeixen a 130.000 euros, repartits entre 32 municipis i 35 activitats. Finalment, un total de 96.402 euros es destinaren als projectes intermunicipals per a 104 municipis beneficiaris i 14 activitats.
Des de l’Àrea de Cultura destaquen la bona acollida que han tingut les dos noves línies de subvencions culturals llançades enguany per primera vegada des del SARC, com són el programa de projectes intermunicipals i el de Festivals, Mostres i Certàmens.
A pesar de que els projectes intermunicipals formen part d’una nova convocatòria, l’Àrea de Cultura assegura que és una dada reveladora que fins a 104 ajuntaments hagen sigut capaços de crear projectes culturals conjunts per a 2016, involucrant-se en una major coordinació i treball col·lectiu, per a millorar l’oferta cultural a la ciutadania, i inclús poder abordar projectes que per les seues dimensions, són impossibles d’executar de forma individual.
Una altra línia que ha vist consolidada la seua posada en marxa en el primer any és la de Festivals, Mostres i Certàmens, que ha substituït als convenis singulars que es concedien fins ara de forma directa. Amb una convocatòria basada en anàlisis objectives, mesurats en igualtat de condicions pels tècnics del SARC, s’ha aconseguit inclús superar la quantitat de projectes que abans es feien davall la fórmula de convenis.
Les altres dos propostes que s’han aprovat ara, vénen a consolidar dos necessitats profundes dels municipis, en matèria cultural.
D’una banda, el Programa de Festes s’ha revelat com una ferramenta indispensable per a complementar les programacions de les festes populars en les poblacions més xicotetes, que no tenen estos recursos. D’esta manera, a les programacions purament festives en els municipis se’ls afegeixen activitats i espectacles de caràcter cultural, que complementen la part lúdica.
Finalment, el programa d’Equipaments Culturals permet que les infraestructures culturals seguisquen a l’avantguarda quant a la seua dotació tècnica, renovant equips de so, il·luminació, projecció, etc., o inclús dotant d’estos mitjans als locals que no tenen els mateixos. De forma paral·lela, es produeix un estalvi clau evitant lloguers continuats d’este tipus de material, ja que els equipaments passen a formar part del patrimoni municipal.