El Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València destina 1.233.072 euros als municipis de la Foia de Bunyol, que invertiran les ajudes en millorar l’accessibilitat, instaŀlacions esportives, carrers, parcs, zones infantils i edificis municipals com biblioteques, cementeris, centres socials i edificis multiusos.

Per municipis, Alborache rebrà de 91.300 euros a automatitzar i connectar el pou Salvador i a construir una rampa d’accés i un mur de protecció en l’escola infantil de la localitat.

Cheste rebrà 161.696 euros, que es destinaran íntegrament a condicionar la biblioteca municipal.

190.269 euros aniran a Buñol, que invertirà en el camp de futbol, el mercat municipal, places, carrers, parcs i urbanitzacions.

Chiva rebrà 204.010 euros per a obres d’asfaltatge en el carrer Atalaya de Levante, de reparació del got de la bassa dels Patos i d’ampliació del cementeri municipal.

Dos Aguas rebrà 107.609 euros del PPOS per a instaŀlar l’enllumenat en pistes esportives i un sistema de videovigilància, renovar la depuradora de la piscina municipal, construir una pista de pàdel i reforçar el mur i reparar els vestuaris del poliesportiu.

Godelleta utilitzarà els 108.861 euros del PPOS en quatre actuacions: condicionar la calçada i les voreres de la plaça dels Escolapios, el carrer Luis Vives i el carrer La Balsa; reformar el local del cementeri municipal per a posar lavabos i una sala de descans; reformar el centre social per a allotjar les dependències de la policia local, i instaŀlar llums microled en la plaça d’Espanya.

El PPOS deixarà 128.049 euros a Siete Aguas per a renovar el clavegueram i la xarxa d’aigua potable del carrer Raval, i 143.319 euros a Yátova per a rehabilitar el local que acollirà el tanatori municipal i reurbanitzar carrers.

Macastre rebrà 97.959 euros que el consistori invertirà en condicionar l’edifici multiusos, coŀlocar una barana en una avinguda, equipar amb mobiliari el poliesportiu municipal i reparar alguns dels carrers més danyats de la localitat.

El doble d’ajudes que el 2015

El nou PPOS repartirà enguany 34 milions d’euros, el doble que el 2015, entre 261 municipis, 26 mancomunitats i 3 entitats menors, cosa que suposa pràcticament la totalitat de la província.

Tots els municipis rebran una assignació major a la d’anys anteriors en un pla que simplifica els tràmits burocràtics i incorpora criteris perquè la fórmula de repartiment siga més justa i transparent. D’aquesta manera es compleix l’objectiu anunciat pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, que en el ple d’investidura va avançar la voluntat de la nova Diputació de «concentrar més recursos en el PPOS, respectar l’autonomia dels alcaldes a l’hora de decidir les inversions que necessiten els seus municipis i posar fi a vint anys d’arbitrarietat».

En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó va dir que la nova fórmula de repartiment de les ajudes «portarà el PPOS a tots els ajuntaments amb independència del seu color polític».

Per la seua banda, el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, explicà com una de les novetats del pla «el període ampli per a soŀlicitar les ajudes i l’avançament del 85% dels diners amb l’adjudicació dels projectes».
Criteris per a calcular les ajudes

A més del nombre d’habitants i la superfície, criteris que es mantenen, també s’han afegit el percentatge de desocupació en cada municipi, l’existència de nuclis històrics, el cost dels serveis obligatoris i no obligatoris, i l’adhesió al Pacte d’Alcaldes. Gràcies a aquest darrer criteri, el nombre de municipis de la província adherits al pacte de l’organisme europeu que lluita contra el canvi climàtic ha passat de 13 a 54, una xifra que s’espera que augmente els pròxims mesos.

El nou Pla Provincial d’Obres i Serveis es pactà amb tots els grups polítics amb representació en la Diputació de València s’aprovà en sessió plenària amb el vot a favor de tots els partits excepte del PP, que s’abstingué.

Obras i inversió del PPOS per municipi a la Foia de Bunyol