El diputat de Cooperació Internacional, Emili Altur, s’ha reunit per primera vegada amb la directora de Caja de Compensación familiar de Sucre (Comfasucre), Erika Ahumada, per a conèixer el programa de pau que desenvolupen en Monte de Maria, Colòmbia, i estudiar les possibilitats de col·laboració amb els projectes que desenvolupen dirigits als joves reincorporats, represos i víctimes del conflicte armat del país.
Emili Altur ha assenyalat “la importància de recolzar aquests projectes encaminats a la reinserció dels joves” i ha explicat que “anem a estudiar les diferents vies de col·laboració perquè els tallers de formació que tenen programats es duguen a terme i complisquen així el seu objectiu d’evitar que els joves s’incorporen a les guerrilles”. Erika Ahumada ha explicat al diputat que els projectes estan dirigits a joves entre 14 i 21 anys, i l’objectiu de la caixa de compensació “és disminuir la bretxa social existent en els joves, que constitueixen el nucli de població més gran que hi ha, i que estan descoberts del sistema públic”. “Volem evitar que en aquest procés de pau els joves s’incorporen a bandes criminals emergents, conegudes com Bacrim, com ja ha ocorregut en altres ocasions, per açò organitzem tallers de formació en els quals es potencien les seues habilitats i destreses”, ha explicat la directora de Comfasucre. A més, Ahumada ha assenyalat que també elaboren rutes d’empleabilidad i producció i que van a crear unitats productives perquè els joves es puguen incorporar al mercat laboral i també siguen capaços de generar els seus propis projectes. D’altra banda, des de Comfasucre volen impulsar intercanvis culturals, “de manera que els joves espanyols, per exemple, sàpien com és viure en un entorn de conflicte armat, i, al seu torn, perquè els joves colombians coneguen altres realitats en les quals primera pau, és a dir, que s’enriquisquen de teixits socials diferents”, ha indicat Erika Ahumada. Montes de María, Colòmbia

Els Montes de María estan situats en la subregión del caribe colombià i pateixen el conflicte armat des de fa cinquanta anys, en els quals han sigut assassinades el 46% de la població, s’han succeït 52 massacres, i 80.000 famílies camperoles expulsades. El conflicte armat en la regió ha provocat el reclutament de menors, desaparicions, segrestos, corrupció i un augment de la bretxa social i econòmica. Des de Comfasucre desenvolupen dirigits a construir la pau, mitjançant projectes de formació musical, d’educació ambiental, tallers experimentals, orientació vocacional o rutes diferencials per a la reinserció laboral. També organitzen jornades lúdiques culturals i de capacitació per a joves d’alta vulnerabilitat amb l’objectiu de reinserir-los en la societat i facilitar-los la socialització.