La biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia comença la tardor amb la presentació del llibre El valencià és fàcil, de Leo Giménez, en el marc del cicle «En veu alta a la Biblioteca». L’acte es farà hui, dimarts 20 de setembre, a les 19 h, i Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, serà l’encarregada de presentar l’autor.
El valencià és fàcil és la compilació d’articles de Leo Giménez apareguts en la secció «Panorama» del diari Levante-EMV cada setmana, habitualment divendres, des del 25 de març del 2011 fins al 27 de novembre del 2015. L’autor explica que «tots els articles tracten de qüestions de llengua per a reivindicar i divulgar el nostre cabal lingüístic, intentar aclarir dubtes, alertar contra calcs innecessaris, reforçar l’aspecte comunicatiu, analitzar normes incoherents i sobretot intentar mostrar que el valencià és fàcil».
Leo Giménez diu que «l’objectiu final és que els rebesnéts dels nostres rebesnéts continuen parlant, escrivint i transmetent aquesta llengua tan nostra, tan bonica i tan comunicativa, i que siga la de tots els valencians, i també la dels que trien ser valencian».
Leo Giménez és diplomat en Magisteri, en l’especialitat de valencià, i ha cursat el màster en Assessorament Lingüístic de la Universitat de València. És tècnic lingüístic de l’Ajuntament d’Alzira, però està a punt de jubilar-se. De jove va ser treballador del camp, més tard ha sigut redactor i coŀlaborador de Levante-EMV (1988-1989), amb articles d’opinió de temes diversos des del 1987. Actualment és columnista setmanal d’aquest mateix diari en la secció «Panorama» i la subsecció «Qüestió de llengua» amb articles de temes lingüístics, que són els que formen aquest llibret. També escriu en el diari digital La veu del País Valencià, i anteriorment ha escrit en Página 26 i El informativo. És autor i coautor, amb Jordi Giménez Ferrer, d’uns quants treballs de recopilació i investigació lingüística per a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Conselleria de Cultura, com Projecte de llibre d’estil o manual per a l’administració local, Repertori de paraules, termes i expressions per a ús en els mitjans i Proposta de diccionari de dubtes en els usos lingüístics i normativa del valencià. Des del 2007 és coŀlaborador d’Alzira Ràdio amb el programa setmanal de divulgació lingüística Parlar per a parlar. També imparteix classes de valencià des del 1986, primer com a professor contractat per l’ICE de la Universitat de València en els cursos de formació per a mestres; i des del 1989, en els cursets de formació de valencià per a funcionaris i empleats municipals.