El diputat de Cooperació, Emili Altur, ha llegit i presentat hui en el ple la moció per a donar suport a l’acord final entre les Farc – EP i el govern colombià que pose fi al conflicte armat en el país, així com que s’aconseguisca el respatler mitjançant la participació ciutadana i avançar en els diàlegs amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN) i altres actors armats il·legals presents a Colòmbia.
El ple de la Diputació ha aprovat per unanimitat la moció i la corporació es converteix així en la primera institució valenciana a aprovar aquesta moció de suport. Emili Altur ha estat en contacte amb l’ONGD Amèrica – Espanya Solidaritat i Cooperació (Aesco), i amb el seu representant a València, Andrés Maurici, per a elaborar aquesta moció. El diputat de Cooperació ha assenyalat que “la moció s’ha aprovat per unanimitat, demostrant així que recolzem el procés de pau de Colòmbia després d’un conflicte armat intern que dura més de 50 anys i ha provocat milions de víctimes”. “Una vegada aprovada la moció, el següent pas ara és difondre-la per tots els municipis valencians perquè la tracten en els seus respectius plens, i després ens encarregarem de fer una recopilació de totes les mocions i les farem arribar, a través d’Aesco, a les autoritats colombianes, perquè visualitzen el suport valencià al procés de pau”, ha explicat Emili Altur.

En la reunió mantinguda entre Aesco i Altur, Maurici, com a coordinador de la delegació valenciana d’Aesco, va tractar amb el diputat la possibilitat que la Corporació, amb motiu de la fi del conflicte, acudisca com a observadora a algun dels esdeveniments especials que es facen a Colòmbia, com pot ser el desistiment d’armes.

Conflicte armat a Colòmbia

El conflicte armat a Colòmbia té orígens partidistes i es remunta a mitjan segle XX, en la lluita criminal entre el Partido Liberal i el Conservador, caracteritzat per l’assassinat. La mort del líder popular liberal Jorge Eliecer Gaitán, el 9 d’abril de 1948, va donar lloc a una etapa coneguda com “la violència política” que s’ha anat transformant en moltes formes de violència i s’ha mantingut fins l’actualitat, deixant milers de desapareguts, ferits, assassinats, desplaçats, vídues, orfes i un èxode i exili, amb violació dels drets humans que perviu en l’actualitat i que ha causat la desolació dels camps i la degradació de la dignitat humana. El Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) han aconseguit la fase final d’un acord que constituiria els passos decisius per a aconseguir un Acord definitiu de pau, avalat per la societat colombiana, i que permeta la construcció d’una pau estable i duradora amb justícia social i ambiental que pose fi a més de mig segle de conflicte armat intern i tinga en compte el dret de les víctimes del conflicte en el marc d’una justícia transicional a una reparació completa, vertadera i justa dels danys físics, morals i materials patits.

Moció de suport al procés de pau

Des de la moció presentada, es fa una crida a l’ELN i al Govern perquè no hi haja més dilacions i se superen les barreres existents, comprometent-se així, d’una manera ferma i decidida, amb la pau a Colòmbia. També s’insta al govern colombià a desarticular les altres organitzacions armades de “neoparamilitaes” i bandes delincuenciales que posen en risc l’estabilitat de l’actual procés de pau.
També s’expressa el desig que les negociacions de pau amb les FARC culminen com més prompte millor i reconeixen l’esforç polític i la perseverança tant de les Farc com del govern per a acostar les seues postures en les negociacions de pau. Es convida al govern colombià al fet que aprofundisca en polítiques socials i de protecció ambiental que permeten disminuir les bretxes socials avui existents en el país i que ho mantenen com un dels més desiguals en el context mundial, amb l’objectiu que es puga garantir l’estabilitat d’un ambient de pau després de l’acord. Des de la Diputació, es comprometen així a recolzar les discussions en curs per a aconseguir un acord definitiu d’alto-el-foc i el cessament total de les hostilitats al més prompte possible. A més, es comprometen a promoure, visibilizar i difondre els avanços d’aquesta fita per a Colòmbia i també com a aportació als objectius del desenvolupament del mil·lenni en termes de pedagogia i cultura de pau, recolzant les iniciatives socials que treballen des d’Espanya per a aquest propòsit afermant la cultura de pau.

ONGD Aesco

Amèrica – Espanya Solidaritat i Cooperació (Aesco) és una organització d’àmbit internacional, sense ànim de lucre, creada en 1991 i, després de huit anys d’intensa labor, declarada d’utilitat pública. El seu objectiu és fomentar la solidaritat i els projectes de cooperació al desenvolupament entre Europa i Amèrica Llatina, així com promoure programes d’acció social dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat i exclusió social. Aquesta organització compta amb una projecció significativa atès que utilitza les oportunitats que li brinda la seua comprensió del fet migratori, el seu paper dinamitzador de xarxes de migrants i el seu reconeixement social per a la incidència en el disseny de polítiques públiques.