El SARC, el Servei d’Assistència i Recursos Culturals a municipis, adscrit a l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, ha llançat, per primera vegada en la història d’aquest servei, una línia de subvencions, amb una dotació econòmica de fins a 50.000 euros, amb la finalitat de generar una borsa de productes audiovisuals susceptibles de ser projectats a petició dels ajuntaments. Així, amb la publicació en el Butlletí Oficial es dóna via d’eixida a aquest projecte que compta amb 96 poblacions implicades, més de 30 títols i fins a 120 projeccions audiovisuals acompanyades de debats.
Com ha destacat el diputat de Cultura, Xavier Rius, «aquesta nova col·laboració amb els ajuntaments donarà un impuls molt important a la indústria audiovisual tan malparada a data de hui». El diputat de Cultura s’ha mostrat molt satisfet amb aquest nou projecte nascut en la present legislatura. «Hem aconseguit implementar ràpidament un programa que compleix una doble funció, d’una banda ajuda a enfortir els vincles socials del cinema autòcton amb el seu entorn immediat i, per un altre, estem contribuint a sostenir el teixit industrial vinculat al cinema i a l’audiovisual, que genera tants llocs de treball». Els criteris que s’han seguit per a l’elecció dels audiovisuals han sigut tres. En primer lloc, que difonguen el patrimoni, la identitat, la llengua i la cultura valenciana. En segon lloc, que compte amb materials que potencien la recerca dins del sector audiovisual valencià i en tercer lloc que es tracte de produccions que contribuïsquen a la recuperació i difusió de la nostra història local i realitat territorial.

Les projeccions es desenvoluparan al llarg de les pròximes setmanes, en un total de 96 municipis valencians, els quals tindran a més l’oportunitat de comptar amb un representant o especialista disposat a entaular un debat posterior a la projecció. Per al desenvolupament d’aquest projecte s’ha recorregut al fons de documentals disponible dins del catàleg del SARC, dedicat sempre a temàtiques relacionades amb la cultura i el territori valencià. Es realitzaran fins a un total de 120 projeccions entre títols com: Dones de novembre, La Catedral de València, El Colegio de la Seda, El paseante, Vidas olímpicas, etc. fins a un total de 37 títols diversos.

L’Àrea de Cultura ha posat especial èmfasi a promoure la interacció amb els membres participants en els audiovisuals, a través de xarrades o col·loquis posteriors, com una forma eficaç d’encoratjar el debat i el pensament crític entre la ciutadania.«Aspirem al fet que el projecte d’audiovisuals a municipis encoratge la producció empresarial de la nostra indústria cultural», ha manifestat el diputat de Cultura, Xavier Rius. També ha indicat que «estarem expectantes als resultats finals d’aquest projecte, però amb les valoracions que ja estem rebent de molts ajuntaments tot apunta al fet que anirem creixent i augmentant el nombre de projeccions en el futur», ha conclòs el diputat de Cultura.