El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat les obres ja finalitzades de recuperació ambiental de l’entorn de la Torre Muza, acompanyat del director tècnic de la secció d’obres i serveis de medi ambient, Voro Bru, i l’alcaldessa de Benifaió, Marta Ortiz, així com de tècnics municipals d’urbanisme i medi ambient.
Josep Bort ha explicat que la Diputació va signar en el mes de gener un conveni amb l’ajuntament de Benifaió per a restaurar l’entorn d’aquesta Torre sobre una superfície municipal de 3.922 metres quadrats i ha destacat la importància de posar en valor l’entorn ambiental d’aquest monument del segle XIIII. Durant la visita, l’alcaldessa de Benifaió ha assenyalat que amb aquesta actuació medi ambiental ja finalitzada “podem oferir un entorn adequat en un dels edificis històrics més emblemàtics de Benifaió, apostant així per una zona d’esplai en un espai verd”.
Les obres, emmarcades dins del programa de recuperació d’espais degradats, van començar en el mes de juliol i el seu cost total ascendeix a 20.420,14 euros. Les actuacions han consistit en un desbrossament total de la zona, el manteniment dels arbres adjacents a la torre amb treballs de poda i tractament fitosanitari de les espècies d’arborades existents, la instal·lació d’una tanca amb porta d’accés a la zona de la Torre, amb l’objectiu d’evitar actes de vandalisme, així com treballs d’adequació de l’entorn i la senyalització dels elements singulars, així com la delimitació de l’antiga font de la Torre. Aquesta actuació patrimonial també aportarà una valuosa informació al visitant, ja que es van a instal·lar panells on es detallaren dades sobre la botànica que forma part de l’entorn de l’històric edifique així com informació sobre la Torre i explicació de les actuacions escomeses en aquesta obra ja finalitzada.
Torre Mussa i entorn ambiental
La Torre Mussa és una torre de vigía i defensa de l’època àrab que formaria part del cinturó defensiu de la ciutat de València. També es va utilitzar per a guarnir a la població de les incursions berberiscas i com a magatzem de gra. Es tracta del més antic vestigi arquitectònic conservat a Benifaió i data possiblement del segle XIII. Respecte a l’entorn immediat de la Torre, hi ha un conjunt d’arbres de port alt i caràcter ornamental, entre els quals destaca un arce, un llorer, un anouer i una erythrina crista – galli (bucaré o arbre del coral) de gran grandària. El “Barranquet de la Torre” i un canyar envolta parcialment la parcel·la, així com diversos brancs de la Sèquia Real del Xúquer. A l’interior de la parcel·la es troba el que va anar la Font de la Torre.